Stad Aalst zet de aanval in tegen zwerfvuil en sluikstort…

Andermaal. Een campagne tegen zwerfvuil. Omdat het iedereen stoort, omdat zwerfvuil en sluikstorten een doorn in het oog zijn van elke Aalstenaar. En omdat er een stevig prijskaartje aan vasthangt, om opnieuw een propere buurt te krijgen. Met een gerichte actie op de Grote Markt van Aalst, wenst de stad dit probleem letterlijk zichtbaar te maken en lanceert het een campagne: “wees niet de pretbederver”. In 2022 haalde de Aalsterse dienst Stadsreiniging liefst 880 ton afval op, dat is een stijging van 20% in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat is de inhoud van vuilnisbakjes op straat, zwerfvuil en sluikstorten samen. Het aantal opgehaalde sluikstorten lag op meer dan 23 000 stuks, ook een stijging van 60% tegenover 2021. En tot slot noteerde de stad 2 500 meldingen over problemen rond zwerfvuil en sluikstort.

Na een oproep van de stad, ruimden 24 verenigingen, bedrijven en groepjes van vrijwilligers de afgelopen maand zwerfvuil in Groot-Aalst. Ook 800 leerlingen uit 12 lagere scholen waren tijdens de ILvA-zwerfvuilactie met grijpstokken en vuilniszakken in de weer om hun buurt afvalvrij te krijgen. Opgeruimd, staat netjes, dus. Maar blijft het ook netjes? Komt er een gedragswijziging? Maak het werk van de zwerfvuilruimers overbodig, daar sturen we op aan. Campagne “Wees geen pretbederver”

Op vrijdag 28 april werd alle opgehaalde vuilnis van deze zwerfvuilacties tentoon gesteld op de Grote Markt. Het is een confronterende massa afval, opgehaald op amper drie weken tijd. De stad lanceert nieuwe acties om sluikstorters en verspreiders van zwerfvuil op andere gedachten te brengen. De campagne ‘wees geen pretbederver’, richt zich op de vervuiler en heeft één boodschap: verpest het ook niet voor je buren, vrienden, medemens.

Tegelijk willen we ook wie het wel goed doet, belonen. We sloegen daarom de handen in elkaar met Fost Plus, de drijvende kracht achter de recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Fost Plus lanceerde ‘de Click’, dat is een beloningsmechanisme in de strijd tegen zwerfvuil. Door de barcode te scannen, of door een foto te nemen van opgeraapt zwerfvuil of je eigen afval, én door dat afval daarna in de juiste vuilnisbak te werpen, kun je digitale punten (Circular Ucoins) scoren op de Clickapp. Die punten kun je inruilen voor vouchers bij lokale handelaars, alsook bij nationale partners van de Click (Natuurpunt, Bol.com, Kinepolis, AS Adventure, Decathlon…)

Je sigaret, blikje of snoepverpakking op de grond droppen, dat doe je toch niet? Wie gesnapt wordt mag zich bovendien aan een GAS-boete verwachten. Voor minderjarigen (vanaf 16 jaar) bedraagt die maximaal 175 euro, voor meerderjarigen kan dat oplopen tot 350 euro. Als alternatief voor die boete krijg je het aanbod om even mee te draaien bij de Reinigingsdienst en zelf zwerfvuil op te ruimen. De pakkans wordt binnenkort ook groter. Vanuit OVAM en vanuit de Reinigingsdienst van de stad worden extra vaststellers opgeleid, die overtredingen zelf mogen sanctioneren.

Christoph D’Haese, burgemeester: “Wij willen deze kwalijke trend keren. Daarom heeft het college van burgemeester en schepenen beslist tot een totaalaanpak inzake sluikstort en zwerfvuil. We zetten de aanval in en zullen niet rusten vooraleer er een gedrags- en mentaliteitswijziging zichtbaar is. We zullen de vervuilers confronteren en intercepteren. Er komt veel preventie – de campagne ‘wees niet de pretbederver’ staat in de steigers en zal zeer zichtbaar zijn – maar er komt ook repressie, met een grotere pakkans en GAS-boetes voor wie hardleers is en de openbare ruimte vervuilt.”

Jean Jacques De Gucht, schepen van Onderhoud openbaar domein: “Dagelijks wordt er 27,5 VTE ingezet om onze stad proper te houden. Reeds jaren nemen we initiatieven om mensen bewust te maken van het feit dat het achterlaten van afval in de openbare ruimte niet alleen veel kost, maar ook ergernis met zich meebrengt. We zetten verschillende middelen in om ons doel te bereiken. Eén daarvan is het mooi inrichten van onze openbaar domein. Een tweede kapstok wordt ons aangeboden door Mooimakers die een aantal projecten lopende hebben waar we mee op de kar springen. Wat de sleutel ook is om de strijd te winnen, handhaving en communicatie blijven sowieso een belangrijke rol hierin spelen.”

Katrien Beulens, schepen van Milieu en natuur: “Zwerfvuil en sluikstorten zijn echt een probleem. Vele mensen, waaronder ook ikzelf, ergeren er zich mateloos aan. Het vervuilt onze stad en haar deelgemeenten. Dit kan voor ons niet langer door de beugel, geen enkele reden praat goed dat afval in de natuur wordt achtergelaten. Met deze totaalaanpak willen we daarom – zoals het woord zegt – de problematiek in zijn geheel aanpakken waarbij we zowel maatregelen nemen om overtreders nog meer te kunnen betrappen en bestraffen als (communicatie)acties om de burgers bewust te maken en te engageren tot initiatieven.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *