Het stadsbestuur keurde een Strategisch Plan Museumlandschap goed. Dat plan werd ondertussen op de gemeenteraadscommissie besproken. Eerder was er overleg van de medewerkers van het Museum, van de dienst Toerisme en met de stadsgidsen. Op die manier worden de krijtlijnen getrokken waarbinnen de stad in de toekomst de historische verhalen wil vertellen aan de eigen inwoners en aan de toeristen. “Een vaak terugkerende opmerking is dat er misschien wat te weinig structuur in ons aanbod zit,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA), “Het is niet goed als je alles overal een beetje vertelt. Met dit plan maken we een selectie in de historische verhalen die we willen vertellen. We kiezen voor elk verhaal een aparte locatie. Op elke locatie komt er in de toekomst een volwaardig en kwalitatief toeristisch product. Dat moet natuurlijk stapsgewijs gebeuren, naargelang de budgetten die er de komende jaren beschikbaar zullen zijn.”
In het belfort, dat binnenkort gerestaureerd wordt, zal het ‘verhaal van de macht’ op een belevingsvolle manier verteld worden, met een figuur als Iwein van Aalst en de ontwikkeling van de stad. In de Sint-Martinuskerk zal niet alleen het verhaal van de kerk en de restauratie gebracht worden: ook Daens keert terug naar de Sint-Martinuskerk. In Utopia vinden de drukker Dirk Martens en de schrijver Louis Paul Boon hun plek. Ook de ontwikkeling Stadhuis-Landhuis-Pupillen moet een erfgoedcomponent krijgen. De meer recente geschiedenis van de stad komt aan bod rond de burgemeestersportretten. Mogelijks zal ook De Saedeleer naar de site verhuizen. Tenslotte wil het stadsbestuur tijdens deze bestuursperiode nog een concreet plan uitgeschreven hebben voor een carnavalsbelevingscentrum waar het verhaal rond carnaval aan bod moet komen. Dat carnavalsbelevingscentrum moet dan tijdens de volgende bestuursperiode concreet gerealiseerd worden.
“We vertrekken vanuit het idee dat we in ons stadscentrum verschillende interessante plekken hebben op wandelafstand van elkaar. We streven ernaar om op elke locatie een volwaardig toeristisch product te ontwikkelen, waarbij we telkens één verhaal brengen dat op een hedendaagse manier vormgegeven wordt. En tussen het wandelen en bezoeken door kunnen de toeristen ook nog eens onze lokale horeca en handel ontdekken,” zegt schepen van toerisme Caroline De Meerleer (N-VA).
Het Stedelijk Museum ’t Gasthuys blijft het centrale punt voor alles wat de geschiedenis van de stad aangaat. De verschillende verhaallijnen komen daar samen en de algemene geschiedenis van de stad en de deelgemeenten wordt er verteld. Alle projecten worden vanuit ’t Gasthuys inhoudelijk aangestuurd. “We zijn tegelijk een traject opgestart om een officiële erkenning en bijkomende subsidiëring van ons museum te bekomen,” stelt schepen Van Overmeire. “Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat een museum meer is dan een plek waar dingen getoond worden. Een museum impliceert ook verzamelen, in goede omstandigheden bewaren, bestuderen, publiceren… Het Stedelijk Museum is en blijft ons collectief geheugen, het kenniscentrum over de geschiedenis van de stad, de deelgemeenten en het Land van Aalst.”