Tegen 2020 wil Aalst 20% minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking met vandaag. Aalst stoot momenteel 402.127 ton CO2 per jaar uit. De verschillende acties die de Stad Aalst in het kader van dit Aalsters klimaatplan ondernemen zullen leiden tot minder uitstoot. 20% minder uitstoot tegen 2020 is een flinke, maar haalbare ambitie. Maar daar stopt het niet. Tegen 2050 streeft de Stad naar een ‘nuluitstoot’, ofwel klimaatneutraliteit!Het dossier wordt hierop geagendeerd op de gemeenteraad van 30 juni 2015 om er finaal goedgekeurd te worden.
Op 25 maart 2014 keurde de gemeenteraad de toetreding tot het Burgemeesters-convenant goed. Enkele maanden later werd studiebureau Zero Emission Solutions (Z.E.S.) aangesteld om de Stad Aalst hierbij te ondersteunen. Nu, een goed jaar later, ligt het korte termijn actieplan op tafel als resultaat van intensief overleg en denkwerk. Het is een krachtige bundel geworden met tal van goed doordachte en haalbare acties, die ervoor moeten zorgen dat we met z’n allen de CO2- uitstoot op ons grondgebied met minstens 20% kunnen terugdringen.
Inderdaad met z’n allen, want… deze doelstelling kan de Stad Aalst niet alleen bewerkstelligen. Het is een opdracht voor ieder van ons, van arbeider tot bedrijfsleider, van jong en oud, van believer en non-believer. De uitvoering van de verschillende acties dient stadsbreed gezien te worden, d.w.z. dat iedere schepen, elk departement en elke stadsdienst rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is. Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat het niet mag stilzitten en het goede voorbeeld moet geven. Onze stad is op goede weg, maar… het echte werk moet nu nog beginnen. Hieronder een korte greep uit de mogelijke acties .
Burgemeester Christoph D’Haese: “Met genoegen kan ik U melden dat er een unaniem akkoord is over het korte termijn actieplan SEAP 2020 in functie van het terugdringen van de CO2 uitstoot op ons grondgebied. Het college van burgemeester en schepen houdt er dan ook aan een gezamenlijke communicatie te houden, gelet ook op het belang van dit dossier. Vanuit N-VA partij steunen we de uitbouw van een Vlaams klimaatplan. Dat moet de uitstoot van broeikasgassen flink terugdringen. Tegelijk investeren we verder in groene energie. Vlaanderen moet de Europese klimaatdoelstellingen sneller bereiken. Maar het is evenzeer belangrijk dat het klimaatbeleid rekening houdt met de concurrentiekracht van onze industrie ten aanzien van buitenlandse bedrijven. Lokaal is dit vertaald in SAEP 2020. (sustainable energy action plan) Meer aandacht voor een goede isolatie in nieuwbouw en renovatie is cruciaal als we het energiegebruik en de CO²-uitstoot willen doen dalen.
We verhuizen binnenkort naar een Nieuw Administratief centrum en dat levert meteen een energiebesparing op van bijna 60%. De stadsdiensten zitten nu verspreid over tientallen locaties, dat zal dus een hele stap zijn. Concreet besparen we door de verhuis alleen al op energiekosten 460.000 euro per jaar. Maar binnen het actieplan wil ik ook waarschuwen voor overhaaste beslissingen, we gaan dat met het schepencollege punt per punt bekijken en opvolgen en indien nodig concrete beslissingen nemen. Onze opdracht is de doelstellingen 2020 halen.”
Ann Van de Steen, schepen van Energie: “Het stedelijk energiebedrijf vzw BEA zal o.a. verder werk maken van de organisatie van diverse groepsaankopen. Denk maar aan dakisolatie, muurisolatie, zonnepanelen, led-verlichting, enz. Iedereen kan er ook terecht voor de goedkope Vlaamse Energielening voor energiebesparende maatregelen. Vervolgens zullen we maatregelen nemen om op termijn het gebruik van de wagen te verminderen. Proefprojecten rond schoolstraten, autoluwe zones, pendelparkings, betere fietsinfrastructuur, enz. staan op stapel.”
Iwein De Koninck, schepen van Leefmilieu: “De klimaatproblematiek is op milieuvlak de grootste uitdaging waar onze planeet voor staat. Het is geen kwestie van wat kunnen de ‘geïndustrialiseerde landen’ doen? Het is niet enkel de vraag wat de overheid moet doen? Maar wel “wat moeten we met z’n allen doen”, elk individueel of in onze functie. Ja, we moeten als overheid inspanningen leveren om via bijkomend bos CO2 uit de lucht te halen. Een mooi voorbeeld is het herbebossingsproject “van Erembald tot Kravaalbos” waardoor we al snel 400 ton CO2-uitstoot kunnen besparen. Maar we mogen niet alle verantwoordelijkheid via een waslijst van acties bij de overheid leggen. We hebben wel als taak om mensen te responsabiliseren. De “vermaatschappelijking van de milieuzorg.”