Voor korte verplaatsingen kan je in Aalst gebruik maken van één van de 100 groene deelfietsen van Mobit. De stad wil met het fietsdeelsysteem het gebruik van de fiets in de stad stimuleren. Het schijnt nog niet ten goeie ingeburgerd te zijn, vandaar deze uitvoerige uitleg over hoe zo’n dingen werken. Download de Mobit-app op je smartphone. Registreer je, betaal een waarborg (29 euro) en laad een bedrag op in je elektronische portefeuille. Via de app kan je op zoek gaan naar een Mobit-fiets in je buurt. De fietsen beschikken over een gps-tracker waardoor je ze altijd kunt lokaliseren. Wanneer je de QR-code op de fiets met de app scant, springt het slot open en begint de rit te lopen. Als je je rit wil beëindigen, plaats je je fiets correct op het openbaar domein, binnen de operationele zone, en sluit je handmatig het slot. De rit wordt dan automatisch in de app beëindigd.
Mobit-deelfietsen hebben geen vast parkeerstation maar zijn ‘free floating’. Je kunt deze fietsen enkel ontlenen en parkeren binnen de ‘operationele zone’, een virtueel afgebakend deel van de stad. In de Mobit-app herken je de operationele zone aan de groene lijn. Het virtueel afbakenen gebeurt door middel van gps. Gebruikers kunnen fietsen ontlenen in één van de 14 zones en vervolgens stallen in dezelfde of een andere parkeerzone. Een rit kort pauzeren kan op elke locatie. Bij registratie moet je eenmalig een waarborg van 29 euro betalen. Op dat moment dien je ook een bedrag in je elektronische portefeuille op te laden om je fietsritten te betalen. De kostprijs van een rit wordt per blok van 20 minuten berekend: 0,45 euro per blok van 20 minuten tijdens het eerste uur, 0,65 euro tijdens het tweede uur, 0,80 euro tijdens het derde uur en 1 euro per blok na het derde uur. Indien je rit korter is dan 4 minuten, geldt een voordeeltarief van 0,29 euro.
Daarnaast kan je ook gebruik maken van de Mobit dagpas: een dagpas kost 3 euro en laat gebruikers toe 24 uur ongelimiteerd te fietsen. Je mag gerust de fiets sluiten bij je tussenstops, je rit wordt dan automatisch gepauzeerd en jij alleen kan de fiets terug openen. Druk in de app op “je rit stoppen” als je het gebruik van je dagpas wenst te beëindigen. Je kan de app tussen 2 ritten wel zonder probleem afsluiten.
Waarom kiest Aalst voor dit systeem? Voor afstanden tot zo’n 5 kilometer en zeker tijdens de spits en in het stadscentrum, is de fiets het snelste vervoersmiddel. Daarnaast is fietsen ook goedkoop, gezond en leuk. Het gebruik van de fiets is dan ook aan een sterke opmars bezig. Aalst zet met het lanceren van dit fietsdeelsysteem verder in op het realiseren van een fietsvriendelijke stad. Voor het onderhoud van de fietsen werkt Mobit samen met een lokale partner: De Fietserij. Meer info: www.mobit.eu