Deze voormiddag werd in de stad Aalst het nieuw digitaal evenementenloket gelanceerd. Deze gebruiksvriendelijke online tool is een handige checklist voor organisatoren. Bovendien maakt het de opvolging van evenementen door stadsdiensten een stuk efficiënter. Op www.aalst.be/evenementenloket melden organisatoren hun evenement aan. Vanaf 1 januari 2020 is het aanmelden van evenementen in Aalst verplicht. Een muziek- of foodtruckfestival, loopwedstrijd, rommelmarkt, buurtfeest… Alle evenementen die plaatsvinden op openbaar domein of die plaatsvinden op privéterrein én publiek toegankelijk zijn voor minstens 200 personen moeten worden aangemeld via het nieuwe evenementenloket. Een evenement aanmelden is ook noodzakelijk om de nodige vergunningen te krijgen, zoals geluidsafwijking, inname openbaar domein, schenken van sterke dranken… Bovendien is het vanaf 1 januari 2020 verplicht om je evenement aan te melden. Wie dit niet doet, riskeert een GAS- boete.
Organisatoren hebben er alle baat bij hun evenement zo snel mogelijk aan te melden. De stad controleert of er tegelijkertijd andere activiteiten of wegeniswerken in de buurt zijn. Zo wordt geluids- of verkeershinder vermeden en kunnen de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden. Voor evenementen met minder dan 500 aanwezigen dient de organisator minstens 6 weken vooraf aan te melden. Worden 500 of meer personen verwacht? Dan is er een doorlooptijd van minstens 12 weken.
Het digitaal evenementenloket zorgt ervoor dat organisatoren sneller geholpen worden. Op www.aalst.be/evenementenloket staat, naast de aanvraagmodule, allerlei praktische informatie over zaalverhuur, materiaalverhuur, inname openbaar domein, brandveiligheid… Het loket is dynamisch: organisatoren zien enkel de vragen verschijnen die relevant zijn voor hun activiteit. Ze kunnen hun digitaal dossier bovendien op elk tijdstip verder aanvullen. Via Mijn Aalst en e-mail worden ze op de hoogte gehouden over de verdere afhandeling van hun aanvraag. De vergunningen worden voortaan ook gecentraliseerd in deze online tool, een tijdswinst voor de organisator én stadsdiensten. Bij grotere evenementen wordt, door bijkomende vragen, meteen ook het veiligheidsdossier opgemaakt. Als organisatoren nog vragen of opmerkingen hebben, kunnen ze gebruikmaken van de handige berichtenfunctie.
Gelijktijdig met de lancering van het evenementenloket start de stad de nieuwe evenementencel op. Deze cel wordt voorgezeten door de burgemeester en bestaat uit de leden van de veiligheidscel, de noodplanningsambtenaar en de coördinator van het evenementenloket. De coördinator van het evenementenloket controleert of elke aanvraag volledig is en wint de nodige adviezen in bij de verschillende diensten: Politie, Brandweer, Leefmilieu, Mobiliteit… Op de evenementencel worden alle aanvragen besproken en opmerkingen of verbeterpunten worden teruggekoppeld naar de organisator. Organisatoren worden via Mijn Aalst op de hoogte gehouden over de status van hun evenement.
Ik heb een per vergissing een aanvraag gedaan voor een evenement, dat reeds is goedgekeurd voor 29 juni 2019.
Ik wou enkel bijkomende inlichtingen doorsturen, maar dat lijkt een nieuwe aanvraag te zijn.
Stuur mij per email door welke gegevens er verder nodig zijn.