Aalst en haar omliggende gemeenten hebben een project voorgesteld dat de lokale boeren meer moet steunen. Een brochure met daarin vijftig landbouwers uit de regio moet bewoners makkelijker de weg naar hun lokale teler helpen te vinden. “Goed voor de lokale economie en het milieu”, klinkt het bij de initiatiefnemers. Aalst, Affligem, Asse en Opwijk zetten met de brochure (H)eerlijk Lokaal volledig in op lokale landbouw. De gemeenten willen zou de lokale economie een duwtje in de rug geven en een grote stap zetten in de richting van een beter milieu. Groenten halen bij de lokale boer verkleint immers de ecologische voetafdruk. “Een uniek project in Vlaanderen, want wij zijn de eerste regio die een oplijsting hebben gemaakt van alle landbouwers uit de buurt”, weet Evelyne Fiers, projectleider van Landschap van Erembald tot Kravaalbos.
“Er zijn veel landbouwers in onze regio en met dit project proberen we nu op een dynamische manier hun producten makkelijker bij de consument te krijgen. De stad heeft alvast zijn uiterste best gedaan om alle boeren uit de stad in dit initiatief op te nemen”, aldus schepen van Lokale Economie en Landbouw Katrien Beulens (CD&V). Jan Blindeman van de Aalsterse dienst Economie en Landbouw zette mee zijn schouders onder het project. “De focus op lokale landbouwers sluit perfect aan het bij het Aalsterse klimaatactieplan. We proberen bewoners van de stad immers aan te zetten bij de boer om de hoek achter groenten te gaan en bovendien ook vaker seizoensgebonden te denken. Op die manier krijgt de consument ook betere kwaliteit op zijn bord”, zegt Blindeman.
Een van de bedrijven die deel uitmaakt van (H)eerlijk Lokaal is Ons Dagelijks Groen in Meldert. Het bedrijf begon als preikwekerij, maar breidde onlangs haar activiteiten uit. “We worden een zorgboerderij en een kwekerij van vergeten groenten, waarbij we ook aan thuisverkoop gaan doen. Verder willen we een plaats ontwikkelen waar jong en oud zich thuis voelt. Voor de allerkleinsten is er een boerderij, voor anderen is er de mogelijkheid tot workshops en rondleidingen”, aldus Sonja Moens van Ons Dagelijks Groen.
(Foto: Jean-Pierre Swirko)