Het eerste graf op een Aalsterse begraafplaats heeft een peter gevonden. Het graf van August Schollaert, een orgelboekmaker, wordt in peterschap genomen door Steven Keymeulen. Voor schepen van Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer (N-VA) is dit een bijzonder moment om het eerste peterschap te mogen aankondigen. “Deze novembermaand verbindt niet alleen de overledenen met hun dierbaren, maar herdenkt ook mensen wiens graf niet frequent wordt bezocht. Zo ook het graf van August Schollaert, waarvan peter Steven nu de zorg op zich neemt.”
Sinds enkele maanden bestaat er een reglement dat peter- en meterschap van een graf mogelijk maakt. Steven Keymeulen is de eerste persoon die de stad hierover contacteerde. Het engagement dat Keymeulen voor het graf van August Schollaert wil opnemen, wordt nu omgezet in een officieel peterschap. “August Schollaert, bekend in de muziekwereld als noteur en arrangeur van orgelmuziek, maakte in onze stad wel meer dan 5000 arrangementen voor dansorgels. In talrijke danszalen aan de Houtmarkt en Café De Zwarte Kat in de Kerkstraat speelden orgels op muziek van Schollaert, wat voor veel plezier zorgde tijdens carnaval. Deze muzikale man heeft in 1958 zijn laatste rustplaats gevonden op de begraafplaats in Aalst-Centrum,” vertelt De Meerleer.
“De muziek van Augustus Schollaert is te vinden over de hele wereld maar in Aalst kent niemand hem”, zegt kersvers peter Steven Keymeulen. “Er zijn geen nalatenschappen, het graf zou verdwijnen en dit zou een jammere zaak zijn. Eind 2022 las ik via de pers een bericht over deze mogelijkheid tot peterschap. Een waardevol initiatief van de Stad Aalst waar ik graag mijn schouders mee onder zet.”
Keymeulen is aangesloten bij de vereniging MechaMusica. Dit is de vereniging die zich inzet voor personen of organisaties die een speciale rol hebben gespeeld binnen de wereld van de automatisch spelende muziekinstrumenten. “De leden beheren samen meerdere graven van orgelbouwers in België en hebben dus ook interesse in de bewaring van het graf en het erfgoed van August Schollaert.” Schollaert maakte muziek voor tal van kermis-, café- en dansorgels en daar was behoorlijk veel vraag naar in die tijd. Het was een ambacht waar enige vakkennis voor nodig was. Het persen van platen was nog niet mogelijk, maar muziek op boeken met ponsgaatjes was wel een manier om muziek op fysieke media herhaaldelijk af te spelen.
“Dit is een mooi verhaal en unieke manier om een eerbetoon te brengen aan een inspirerend persoon,” zegt De Meerleer. En er komen er nog, want er is ook een aanvraag ingediend voor het peterschap van enkele zogenaamde heldenhuldezerkjes op de begraafplaats in Gijzegem. ”Ik hoop dat er nog meer individuele burgers, verenigingen of zelfs scholen dit engagement willen aangaan. Elke beweegreden om dit te doen is persoonlijk en verschillend, maar op die manier wordt er wel een collectieve bijdrage geleverd aan het behoud van ons funerair erfgoed.”