De stad Aalst streeft ernaar om de levenskwaliteit van de Aalsterse retrogeneratie blijvend te verbeteren. Daarom neemt de stad deel aan een onderzoek van hogeschool Howest rond de leeftijdsvriendelijkheid van steden en gemeenten. Gezond en actief ouder worden staat steeds meer in de schijnwerpers. Om de specifieke behoeften van 65-plussers nog beter in kaart te brengen, neemt de stad Aalst deel aan een onderzoek van hogeschool Howest, waar studenten bevragingen afnemen over de leeftijdsvriendelijkheid van steden en gemeenten. “Wat goed is voor senioren, is per definitie ook goed voor jonge gezinnen en voor mensen met een beperking”, zegt Sarah Smeyers, schepen van Ouderenzorg (N-VA). “Een leeftijdsvriendelijke stad zorgt voor een zo toegankelijk mogelijk openbaar domein, stimuleert actief ouder worden en faciliteert ontmoetingen tussen jong en oud. Denk aan goed onderhouden wijken, ruime voetpaden, parkenmetrustbanken en ontmoetingsplekken voor jong en oud. Zomoet het mogelijk zijn om in een inclusieve en leeftijdsvriendelijke stad kinderopvang of zomerkampjes te organiseren op de terreinen van woonzorgcentra. Maar ook een gemakkelijk bereikbare lokale overheid en hulp met digitale toepassingen zorgen voor een inclusieve en leeftijdsvriendelijke stad.”
In samenwerking met hogeschool Howest is de stad op zoek naar 65-plussers die bereid zijn hun mening te delen over de leeftijdsvriendelijkheid van Aalst. De enquête houdt een onderzoek in van ongeveer één uur, waarbij wordt gepeild naar de verschillende aspecten van leeftijdsvriendelijkheid. De enquête is volledig anoniem en gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De sessies worden begeleid door studenten Sport en Bewegen van hogeschool Howest. Retroschepen Caroline De Meerleer (N-VA) weet intussen dat de resultaten van dergelijke bevragingen belangrijk zijn voor de uitbouw van een beleid. “In 2022 hebben we binnen het retrobeleid voor de eerste maal een ouderenbehoeftenonderzoek uitgevoerd. Met die resultaten zijn we, samen met de retroraad en tal van stadsdiensten, onmiddellijk aan de slag gegaan. Het was dé katalysator die de aandacht verhoogde voor de behoeften van onze retrogeneratie en de creatie van een leeftijdsvriendelijke stad. Op dat elan willen we verder gaan met de relevante informatie die ons via deze interviews en door Howest zal worden aangeleverd”, zegt Caroline De Meerleer.
Na afloop van het onderzoek zal hogeschool Howest de stad ondersteunen bij het identificeren van actiepunten en het opstellen van een rapport over de noden en behoeften van 65-plussers in Aalst. Wil je deelnemen? Schrijf dan telefonisch in via 053 72 31 93, mail naar retro@aalst.be of surf naar het inschrijvingsformulier op https://aalst.be/nieuws/hoe-leeftijdsvriendelijk-is-aalst. De bevraging gaat door op 18 april in Baardegem, op 25 april in Nieuwerkerken en op 26 april in Aalst.