De luchtkwaliteit in de stad is een brandend actueel onderwerp. Sportcentrum Schotte is één van de 30 opgegeven stadsgebouwen waar de volledige maand mei de luchtkwaliteit kan opgemeten worden. Zo wil het SportAG, het autonoom gemeentebedrijf van Aalst Sport, een bijdrage leveren aan dit onderzoek. Het SportAG is hiermee lang niet aan haar proefstuk toe. Het nam de voorbije jaren heel wat maatregelen om in te zetten op duurzaamheid en ecologie. Het SportAG werkt mee aan een evolutie naar een duurzame mobiliteit. Voor het eigen transport werd bij de aankoop van een nieuwe bestelwagen gekozen voor een model op CNG (aardgas), dat veel minder fijnstof en CO2 uitstoot dan traditionele brandstoffen. Om werknemers te stimuleren hun verplaatsingen met de fiets af te leggen, werden drie elektrische fietsen geleased. Uiteraard wilt het SportAG ook de bezoekers aanmoedigen om zich zoveel mogelijk met de fiets te verplaatsen. Aan sportcentrum Schotte werd daarom bewust gekozen voor een grote, verlichte fietsenstalling met 200 plaatsen. De fietsenstallingen aan alle sportcentra werden ook voorzien van camera-bewaking. In samenwerking met de stad Aalst werden aan verschillende sportcentra oplaadpunten geïnstalleerd voor elektrische fietsen, scooters en auto’s. De laadpalen voor elektrische fietsen en scooters werken volledig autonoom op zonne-energie.
Op het dak van het zwembad en sportcentrum Schotte werden zonnepanelen geïnstalleerd. Deze duurzame investeringen bewezen alvast hun nut in 2017. De PV-installatie van Schotte bracht 129.291 kilowattuur op, die van het zwembad klokte af op 68.100 kilowattuur. Samen is dit goed voor het gemiddeld jaarverbruik van 56 gezinnen! De zonneboilers voorzien de douches in zowel het stedelijk zwembad als in sportcentrum Schotte van warm water.
Op het voorplein van sportcentrum Schotte werden ook twee ‘zonnebanken’ geïnstalleerd: zitbanken met geïntegreerde zonnepanelen, die energie leveren om persoonlijke elektronica zoals gsm, tablet, laptop,… op te laden. Deze zitbanken waren overigens ’s lands eerste dergelijke banken! Via het dak van sportcentrum Schotte wordt het regenwater gerecupereerd. Dit water bedient alle toiletten in sportcentrum Schotte en wordt ook voor sommige onderhoudstaken gebruikt. Op het platte dak van brasserie De Looyerij ging het SportAG nog eens stapje verder: daar legde men een groendak aan. Het dak werd beplant met vetplanten, mos, gras en andere planten die weinig of geen onderhoud nodig hebben. Het werkt (geluids-)isolerend, draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, filtert fijnstof en beschermt het dak tegen slijtage. Door de combinatie met zonnepanelen, is het dak van het sportcentrum een echt “energiedak”.
Ook bij de aanleg van de buitensite van sportcentrum Schotte denkt men aan ecologie: de gezuiverde, afgegraven aarde wordt opnieuw gebruikt bij de aanleg van de natuurlijke speelheuvels naast het sportcentrum; zo vermijden we dat deze moet afgevoerd worden. Tevens zullen de “dode” bomen uit het bos op de site verwerkt worden in de aanleg van deze speelheuvels. De aandacht die men gaf aan duurzaamheid en ecologie bij de aanleg van sportcentrum Schotte, vormde meteen het startschot voor het SportAG om deze groene lijn door te trekken in de renovatie en herontwikkeling van de andere sportcentra. Want sporten en ecologie horen hand in hand te gaan!