Sporen van een Bever ontdekt in natuurgebied Honegem…

De bever, het grootste knaagdier van Europa, is sinds enkele jaren terug in onze streek. Na een eeuwenlange afwezigheid zit de beverpopulatie in Vlaanderen sinds 2000 terug in de lift in de valleien van grotere rivieren zoals Schelde, Durme en Dender. Vanuit Vlassenbroek en via Lebbeke heeft de bever al een vijftal jaar ook de Beneden-Dender ontdekt. Rustige wandelaars en fietsers krijgen bij valavond steeds makkelijker zwemmende bevers in het vizier vanop het jaagpad langs de Dender. vooral ter hoogte van Herdersem. De territoria in en langs de Dendervallei zijn stilaan volzet en de jonge bevers gaan het stilaan verder zoeken. Eenmaal de barriére van de Aalsterse stuwsluis zal weggewerkt zijn door de komende aanleg van een nevengeul voor vismigratie, staat de deur open voor de kolonisatie van de rest van de Dendervallei. Intussen zoeken de bevers levensruimte in de kleinere zijbeken waaronder nu ook de Molenbeek/Ter Erpenbeek in Erpe. Ook op die beek staan enkele klepstuwen aan de Blekte en de Ledebaan maar die werden door een bever gepasseerd door de zachte oevers op te klimmen. Het is afwachten of dat ook zal lukken aan de steile gebetonneerde oevers aan St. Appoloniastraat en Cottemmolen.

Het nachtdier laat zich weinig zien maar de spectaculaire knaagsporen en graafwerken zijn makkelijk te vinden. Gaat het om een eenzame tijdelijke verkenner van de molenbeek of is de bever van plan om er te blijven ? Dan stelt er zich waarschijnlijk een probleem want het waterpeil in de beek is iets te ondiep voor de bever die graag 80 cm water heeft om veilig te kunnen weg zwemmen. Er valt dus te vrezen dat de bever er zijn beroemde dammen zal aanleggen om het waterpeil te verhogen. Dat blijkt ook uit de eerste knaagsporen die door Natuurpunt werden aangetroffen in Honegem (zie foto). De bever huist er in een hol in de steile beekoever.

Natuurpunt verwittigde de waterbeheerder VMM en roept de omwonenden van de beek op om uit zien naar de bever. Waarnemingen mogen gemeld worden aan de conservator van Honegem of via de website waarnemingen.be. Op basis daarvan zal de bever nauwgezet opgevolgd worden, ook om eventuele schade of risico’s te voorkomen in overleg met eigenaars en de bevoegde waterbeheerders en overheden. Natuurpunt roept iedereen op om de bever zo veel mogelijk rust te gunnen en zeker niet te bestrijden.

De bever zit graag op z’n gemak in vrij rustige (natuur-)gebieden maar duikt steeds meer op in bewoonde zones of landbouwgebied. In onze streek is er voorlopig weinig overlast, vooral omdat de bevers nog geen dammen aanleggen in de (vrij diepe) beken. Waterbeheerders en omwonenden zitten soms met terechte ongeruste vragen. Natuurpunt benadrukt dat er met de beschermde bever goed valt samen te leven. Zeker als we wat voorzorgen nemen om eventuele schade te voorkomen.

Op vraag van Natuurpunt organiseert Regionaal Landschap Schelde-Durme daarom een informatiecampagne.  Welke gewoonten heeft de bever en wat kan je doen om eventuele schade te voorkomen of op te lossen? Je verneemt het van experten tijdens een gratis infoavond op dinsdag 12 november 2019 om 20.00 uur in zaal ’t Sestich Kerkstraat 111 in Dendermonde. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig. Info: RLSD, Robbert Schepers, robbert@rlsd.be – 09 210 90 57.

(Foto: Els Verschuere)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *