Gisteren hebben zestig natuurliefhebbers waaronder vele kinderen, onder begeleiding van Natuurpunt Aalst de vele spectaculaire sporen van de bever bewonderd langs de Dender in Herdersem: dikke doorgeknaagde bomen en takken, holen in de oever, diep uitsleten wissels tussen de Dender en aanpalende vijvers… Sinds enkele jaren huizen er terug bevers in de vallei van de Beneden-Dender tussen Aalst en Dendermonde. Ze zijn op eigen kracht op vijftien jaar tijd van uit het Dijlebekken naar de Schelde en vandaar (via Vlassenbroek en Lebbeke) ook tot in de Dender afgezakt. De stuwsluis in Aalst centrum houdt voorlopig een verdere stroomopwaartse uitbreiding tegen. De bever was rond 1830 in België uitgestorven maar via allerlei herintroductie programma’s in Wallonië is dit merkwaardig, groot knaagdier, bezig aan een opmerkelijke terugkeer in onze waterlopen. Dit is een positief signaal dat de natuur langzaam herstelt in de Dendervallei : betere waterkwaliteit, minder jachtdruk… levert meer biodiversiteit op. Ook de ooievaar is sinds enkele jaren vanzelf terug opgedoken in de Dendermeersen waar Natuurpunt werk maakt van natuurherstel.
Bevers zijn vrij schuwe nachtdieren en dus lastig te observeren. Maar uit de vele sporen en de “beverburchten” in enkele steile oevers, valt af te leiden dat de Aalsterse populatie stilaan is uitgebreid tot minstens twee beverfamilies. Een beverkoppel blijft levenslang bij elkaar en leeft samen met twee tot drie jongen. Ook de jongen uit het vorige jaar verblijven nog in dezelfde beverburcht.
In de zomer eten ze allerlei planten en kruiden maar in de winter voeden ze zich voornamelijk met twijgen en schors van malse boomsoorten zoals wilg, olm en hazelaar. Ze hebben veel plantaardig voedsel nodig want bevers wegen rond de twintig kilo en worden meer dan een meter lang, met daarbovenop een kenmerkende staart van 30 cm. Beverdammen en takkenburchten worden er (nog) niet gemaakt in onze streek omdat het waterpeil in de waterlopen op een constant peil van minstens 50 cm. diepte blijft. Daardoor blijft hun impact voorlopig beperkt tot geknaag aan bomen op de oever die echter snel terug uitlopen met nieuw malse scheuten. En dat vele winterse knaagwerk valt nu goed op langs de pas heropende wandelroute op de rechteroever van de Dender. Iedereen is er welkom maar respecteer aub. de rust van deze beschermde dieren.
Ook schepen voor leefmilieu Katrien Beulens kwam een kijkje nemen. Natuurpunt Aalst drong er bij haar op aan vanuit de stad zorgzaam met de beverpopulatie om te gaan, vooral bij waterbeheerwerken. Want met wat goede wil en de nodige voorzorgsmaatregelen, kunnen we gemakkelijk met deze grote knager samenleven. De stad kan de omwonenden daarover adviseren. Ook Natuurpunt vrijwilligers staan klaar om de beverterritoria nauw op te volgen en kunnen suggesties te leveren over preventieve maatregelen tegen mogelijke beverschade: draad rond waardevolle bomen, vrijhouden van afwateringskanalen, vermijden van holen in dijken… Het Vlaams “soortbeschermingsprogramma bever” biedt concrete oplossingen voor alle probleemsituaties. Er komt daarom binnenkort ook een publieke informatievergadering voor betrokken overheden, waterbeheerders, omwonenden, jagers,… om uit te leggen hoe we met de bever kunnen samenleven.
(Foto: Katrien buysse)