De Geraardsbergse stadskas is leeg. Open VLD en CD&V, de twee partijen die de stad besturen, zullen daarom de belastingen verhogen. Tegelijk wordt de dienstverlening afgebouwd – denk maar aan de sluiting van het openluchtzwembad. “Iedereen moet inleveren”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Bram De Geeter, “behalve de politici zelf”. Voor de socialisten is dit ongehoord. Ze pleiten ervoor om één schepen minder op te nemen in het schepencollege. Het Decreet Lokaal Bestuur, de wet die onder meer de politieke organisatie van de gemeenten regelt, legt steden als Geraardsbergen op om maximaal zes schepenen aan te stellen om, samen met de burgemeester, de stad te besturen. “Er is echter een achterpoortje waardoor men zeven schepenen kan aanstellen”, zegt gemeenteraadslid Bram De Geeter, “men kan de voorzitter van het Bijzonder Comité aanvullen als extra schepen”. (Bijzonder comité kan fungeren als de opvolger van OCMW).
De stad Geraardsbergen heeft er effectief voor gekozen om zeven schepenen aan te stellen in plaats van zes. “Op een moment dat men de bevolking bestookt met meer belastingen en sluitingen allerhande, is dat absoluut ongehoord!”, vindt De Geeter. sp.a pleit er dan ook voor om het met één schepen minder te doen. De Geeter: “Dat levert een besparing op van 65.000 euro per jaar!”. De Geeter voegt er terloops ook aan toe dat de stad er voor kan kiezen om nóg minder dan zes schepenen aan te stellen. Sp.a heeft ook op de raadszitting van 29/1 voorgesteld om de zitpenningen (de verloning) van de gemeenteraadsleden te verlagen. “De verloning van gemeenteraadsleden is natuurlijk niet hoog”, aldus De Geeter, “maar toch pleiten we ervoor om de zitpenning die men voor elke raadszitting ontvangt, te verlagen met 28 euro per zitting”. 28 euro is het bedrag waarmee de belastingen verhoogd worden per hoofd van de bevolking. (Ter aanvulling: een gemeenteraadslid wordt in Geraardsbergen voor zijn activiteiten als raadslid vergoed a rato van ongeveer 100 euro netto per raadszitting en er zijn in onze stad doorgaans tien raadszittingen per jaar).
Burgemeester Guido de Padt reageert: Er is nu al één schepen minder, terwijl het takenpakket van het schepencollege danig is verzwaard doordat het vanaf nu ook het OCMW moet besturen. Vandaar overigens ook de beslissing van het merendeel van de leden van het schepencollege om hun mandaat voltijds uitoefenen (5/8). Merkwaardig is het voorstel omdat de sp.a gedurende 18 jaar met Open VLD een schepencollege heeft gevormd, maar dan met 8 schepenen. Ook tijdens die periode zijn er financiële moeilijkheden geweest, maar ik heb sp.a nooit horen pleiten voor het verminderen van het aantal schepenen (terwijl dat wettelijk perfect kon). Wat ik wel weet is dat het destijds wél met minder schepenen zou gekund hebben. Want laat het nu juist het juist BDG zijn die ons steeds zal bijblijven als de schepen die tijdens de vergaderingen van de colleges de ganse tijd kranten zat te lezen. Zonder enige belangstelling voor de agenda zelf. Ik heb de kranten op de duur uit de schepenzaal laten weghalen…
Het voorstel van BDG is merkwaardig. Er is nu al één schepen minder, terwijl het takenpakket van het schepencollege danig is verzwaard doordat het vanaf nu ook het OCMW moet besturen. Vandaar overigens ook de beslissing van het merendeel van de leden van het schepencollege om hun mandaat voltijds uitoefenen (5/8). Merkwaardig is het voorstel omdat de sp.a gedurende 18 jaar met Open VLD een schepencollege heeft gevormd, maar dan met schepenen. Ook tijdens die periode zijn er financiële moeilijkheden geweest, maar ik heb sp.a nooit horen pleiten voor het verminderen van het aantal schepenen (terwijl dat wettelijk perfect kon). Wat ik wel weet is dat het destijds wél met minder schepenen zou gekund hebben.