Sp.a Aalst ijvert voor minder dementerende in de stad…

Seniorennamiddag Ninove in De Linde Meerbeke Persregio DenderSteeds meer mensen krijgen met dementie te maken. In Aalst stijgt het aantal personen met dementie tussen nu en 2035 met 33,7%. Dat cijfer maakte het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen bekend. “Vandaag telt Aalst al 1 742 personen met dementie. Tegen 2035 worden dat er 2 329” weet sp.a lijsttrekker Sam Van de Putte. “Tijdens mijn werk als coördinator voor een regionaal experticentrum dementie ontdekte ik dat dementie vooral zijn sporen nalaat bij de familie en de omgeving van de persoon met dementie. Ongeveer 70% van de mensen met dementie leeft thuis. We moeten dus maatregelen nemen om de situatie voor de persoon met dementie, hun familie en hun zorgverleners te verbeteren. Een goede woonomgeving waar er voldoende zorg en ondersteuning beschikbaar is, verhoogt het welbevinden voor iedereen” vertelt Sam.

“Aalst moet inzetten op het dementievriendelijk maken van de leefomgeving” vult Evelien Roelandt aan. Evelien werkt als zorgkundige in een woonzorgcentrum en komt zo in contact met heel wat familieleden. “We horen mensen vaak zeggen dat ze onvoldoende geïnformeerd worden over de problematiek. Lokale dienstencentra en de bibliotheek zijn een partner om informatie te verspreiden. Daarnaast kan Aalst ook instappen in het vermissingsprotocol. Als er dan rusthuisbewoner wegloopt, dan gaat er minder kostbare tijd verloren om die persoon met dementie terug te vinden.” Er is ook een belangrijk sociaal aspect. “Mensen met dementie gaan minder op restaurant, vaak omdat ze zich schamen. Hun tafelgewoonten zijn niet meer dezelfde. Het falend geheugen herinnert iemand met dementie niet meer aan de etiquette” legt Sam uit. “In Brugge is het horecapersoneel hier al voor opgeleid: ga rustiger met de mensen om, geef hen wat meer tijd. Zo voelen ze zich meer op hun gemak. Ook inspraak is belangrijk: luister naar iemand die bijvoorbeeld graag sport. Faciliteer het voor hen zodat ze het langer kunnen doen.”

Sp.a Aalst neemt volgende maatregelen op in haar verkiezingsprogramma: – We maken een sociale kaart op waarbij alle hulpverlening voor personen met dementie en hun omgeving overzichtelijk wordt samengebracht. Vanuit de Stad en het OCMW communiceren we helder en laagdrempelig. Medewerkers zijn vertrouwd met wat dementie betekent en welke zorg er nodig is. 
- We organiseren vormingen voor horeca- en winkelpersoneel. – We organiseren op regelmatige tijdstippen activiteiten voor mantelzorgers en brengen organisaties die actief zijn rond dementie samen. 
- We ondersteunen psycho-educatie en lotgenotencontact. – We garanderen dag- en nachtzorg voor mensen met dementie zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. – We hebben bij het inrichten van de openbare ruimte aandacht voor de noden van mensen met dementie. 
- We hebben aandacht voor de participatie van personen met dementie en hun mantelzorgers bij sport en cultuur. – We nemen actief deel aan het ‘vermissingsproject’. De stad en de politie maken gebruik van het vermissingsprotocol zowel in de thuissituatie als binnen de voorzieningen waar mensen met dementie wonen of verblijven. 
- We hebben binnen het dementiebeleid bijzondere aandacht voor maatschappelijk kwetsbare groepen: mensen met een migratie-achtergrond, personen met een verstandelijke beperking, ouderen in armoede, … 
 – We bieden specifiek ondersteuning aan personen met jongdementie en hun familie. – We onderzoeken de oprichting van verblijfscentra voor wie niet langer thuis kan wonen.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *