Sinds begin deze maand is SOLVA, de Intercommunale, met zetel in Sint-Lievens-Houtem, in opdracht van de stad Ninove aan de slag gegaan met opgravingen naast de 18de-eeuwse hospitaalkapel in het centrum van de stad. Deze kapel vindt u ter hoogte van de Burchtstraat. Uit de geschreven bronnen is geweten dat op deze locatie reeds in de 13de eeuw het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal is opgericht. Het hospitaal bestond toen uit een kapel in steenbouw, een ziekenzaal, een eetzaal, een slaapzaal voor de zusters en broeders, een kamer voor moeder-overste en stallen voor de dieren. De bronnen geven aan dat in 1751 wordt nagedacht over de bouw van een nieuwe kapel aangezien de bestaande kapel op dat moment in een zeer erbarmelijke staat was. In 1763 wordt op dezelfde locatie als de 13de-eeuwse kapel, een nieuwe hospitaalkapel opgericht. Het is deze kapel die tot op heden is bewaard. In de jaren 1775 en 1776 wordt het oude hospitaalgebouw volledig afgebroken en heropgebouwd. Het gehele complex bestaat uit een kapel, een binnenplein, gastenverblijven, stallen/opslagplaats, een sacristie en oratorium en het hoofdgebouw. Achter de kapel was een begraafplaats aanwezig, met daarachter een eet- en wasplaats. De achterkant van het domein bestond uit tuinen, een boomgaard en bosjes.
In de nasleep van de Franse Revolutie schaft het decreet van 24 augustus 1797 de religieuze congregaties af en zijn de hospitaalzusters te Ninove genoodzaakt de gebouwen te verlaten. Het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal komt in het bezit van de Commissie der Burgerlijke Hospitalen, achtereenvolgens vervangen door de Commissie van Openbare Onderstand en het OCMW. Na 1836 wordt het weeshuis van het hospitaal door de zuster der H. Harten verzorgd.
De opgraving bracht tot op heden restanten van muren en van kelders van het 18de-eeuwse hospitaalgebouw aan het licht, meer bepaald van de noordelijke vleugel, dewelke grensde aan de kapel. In het geheel van muren zijn twee buitenmuren in baksteen te herkennen, afgewerkt met een parement van bewerkte Doornikse kalkstenen. Binnen de contouren van deze buitenmuren bevinden zich meerdere kelders. In een eerste fase zijn twee grote kelders geconcipieerd. In een tweede fase worden deze twee kelders verbouwd en opgesplitst in drie kelders. In het verlengde van de kapel zijn tevens de restanten van een grote beerput gevonden. Hoewel de historische kaarten aantonen dat op deze locatie een kerkhof aanwezig was, zijn hiervan voorlopig geen restanten gevonden.
(Foto: Solva)