In maart van dit jaar voerden de archeologen van SOLVA een archeologisch onderzoek uit vlakbij de kerk van Letterhoutem in opdracht van de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Hierbij werden naast tal van kuilen ook enkele greppels, oude wegniveau’s en de funderingen van woningen die rond de kerk stonden onderzocht. Een aantal sporen is in de late middeleeuwen te dateren. Een opmerkelijke vondst uit deze periode is een nagenoeg volledige lavabo, die bovendien verspreid zat over twee kuilen. Een lavabo is een pot in aardewerk met twee oren en twee tuiten. Dankzij de oren kon de pot opgehangen worden en kon men de handen overgieten met water. Deze aardewerkvorm wordt doorgaans gelinkt aan religieuze contexten, waar het gebruikt werd bij de rituele handenwassing.
De lavabo van Letterhoutem is versierd met sgrafitto-techniek. Bij deze versieringswijze maakte men figuren of patronen in de natte klei van de bovenste deklaag, waardoor de onderliggende laag zichtbaar werd. Zo is op deze pot het opschrift ‘mey’ te lezen. Dit is het laatste woord van de typische aanroeping van Maria: ‘mater dei memento mei’.
Nu de opgraving is afgelopen zullen ook de overige vondsten gewassen en onderzocht worden. Zo kunnen ze ons meer vertellen over de precieze functie en datering van de sporen en het ontstaan en de ontwikkeling van Letterhoutem. Intussen is de gemeente Sint-Lievens-Houtem de laatste hand aan het leggen voor de heraanleg van het plein voor de kerk van Letterhoutem. Eind goed al goed.
(Foto: SOLVA)