“De dagprijzen voor onze OCMW-woonzorgcentra zijn ontegensprekelijk goedkoper dan gemiddeld” reageert schepen van Ouderenzorg Sarah Smeyers (N-VA) op de kritiek van sp.a Aalst. Raadslid Sam Vandeputte beweerde eerder dat een verblijf in een woonzorgcentrum van OCMW Aalst duurder zou zijn dan gemiddeld. Maar dat is onjuist. De gemeenteraad besliste eind juni tot indexering van dagprijzen. Naar aanleiding daarvan doet sp.a verwarring ontstaan over de dagprijzen in de Aalsterse OCMW- woonzorgcentra. Voor alle duidelijkheid zetten we de dagprijzen van de 4 WZC eens op een rijtje: een Aalstenaar betaalt in WZC Mijlbeke 1.610 euro per maand, in WZC De Faluintjes en WZC Sint-Job 1.760 euro per maand en in WZC De Hopperank 1.779 euro. Dat is dus lager dus dan wat de oppositiepartij sp.a beweert.
“De cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid van 2019 zijn nog niet eens beschikbaar. Bovendien wordt bij de vergelijking geen rekening gehouden met onze kortingen voor Aalstenaars en de lagere tarieven die gelden voor bewoners die een echtpaar zijn”, aldus Smeyers. “Momenteel vergelijkt sp.a dus appelen met peren. De enige juiste vergelijking moet gebaseerd worden op de meest recente cijfers van het Vlaams Agentschap van 2018”, zegt de schepen. De gemiddelde dagprijs voor de woonzorgcentra van OCMW Aalst bedroeg toen gemiddeld 55,60 euro. Terwijl het regionale (60,40 euro) en Oost-Vlaamse gemiddelde (57,59 euro) hoger ligt dan de gemiddelde dagprijs van OCMW Aalst.
Smeyers wijst er nog op dat 3 van de 4 woonzorgcentra van het OCMW minder dan 5 jaar oud zijn en dat die vernieuwde infrastructuur uiteraard ook een impact had op de prijzen in de nieuwe rusthuizen. Maar we hebben bij de opening van die nieuwe rusthuizen wel beslist om een gefaseerde verhoging in te voeren voor de bewoners die zijn verhuisd van het oude WZC Sint-Job naar het nieuwe WZC Sint-Job. Zo maken we de gelijktrekking minder bruusk voor de bewoners die reeds in de oude gebouwen verbleven.”, zegt Smeyers.
Een tweede kritiek van Vandeputte gaat over de afschaffing van de onderhoudsplicht. Smeyers wil de onderhoudsplicht behouden. “Uitzonderingen worden daarop toegestaan. Het spreekt voor zich dat het OCMW bijspringt wanneer een persoon het financieel moeilijk krijgt. Voor zes personen pasten we tot vorig jaar bij”, zegt ze. “OCMW’s zoals Gent doen dat niet en dat leidt tot negatieve situaties. De Gentse bevoegde schepen werd gedwongen tot een verhoging van 150 euro per maand bovenop de ligdagprijs. Ik stel voor dat raadslid Vandeputte best eens contact opneemt met zijn socialistische schepen in Gent”, aldus Smeyers.
Het gaat hem hier niet over wat het gemiddelde is maar wel of men dit kan betalen. Al jaren beheert Smeyers de OCMW portefeuille met alle gevolgen van dien. Huizen worden onbewoonbaar verklaard, ouderen in sociale woningen worden weggepest ten voordele van allochtonen, steun aan nieuwkomers reist de pan uit, stadskankers worden niet aangepakt wanneer ze tot het patrimonium van de stad behoren enz, enz. De dictatoriale houding en de systematische heksenjacht op privé leegstand zijn schering en inslag. Het is om onze mensen te doen en die kunnen de lasten niet meer dragen!