Op 1 juli 2017 start de vijfde fase van de restauratie van de Sint-Martinuskerk en sluit de kerk haar deuren tot januari 2018. Tijdens deze fase wordt er een nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst, wordt de bloemenkelder gerestaureerd en gebeuren er nog archeologische opgravingen. Door de restauratie verhuizen de misvieringen tot april 2018 naar de Sint- Jozefskerk aan het Esplanadeplein. “De Sint-Martinuskerk is de hoofdkerk van Aalst. Het is niet alleen een religieus gebouw maar ook een monument dat eeuwen geschiedenis heeft meegemaakt en dus deel uitmaakt van het DNA van deze stad”, zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Door de overeenkomst die we hebben kunnen afsluiten met de Vlaamse regering gaat de restauratie van de kerk nu ononderbroken verder. De vijfde fase omvat archeologisch onderzoek, het plaatsen van een vloerverwarming, de restauratie van de bloemenkelder en van de sacramentstoren. Het is dus een cruciale fase en daarom moet de kerk even dicht. Na deze fase zullen we volop inzetten op de publieksontsluiting, zowel van de kerk en haar schatten als van de restauratiewerkzaamheden.”
“Deze fase in de restauratie is de meest ingrijpende voor de bezoeker. Ze zorgt ervoor dat “d’Aa Keirk”, die ook de “Kaa Keirk” genoemd wordt inmiddels, aangenamer en beschikbaarder zal worden”, zegt schepen van Kerkfabrieken Iwein De Koninck (CD&V). “Hierdoor wordt de herbestemming van de Sint-Jozefskerk mogelijk. Dit werd afgelopen dinsdag op de gemeenteraad zo definitief politiek aanvaard met de goedkeuring van het Kerkenbeleidsplan”.
Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) ziet een internationale link in dit dossier. “De restauratie van de kerk genoemd naar onze patroonheilige is indrukwekkend. Deze verloopt volgens de principes van “slow architecture”, een Engels woord voor verschillende fases . We hebben het steeds over verschillende fases, we zijn niet alleen met deze werkwijze. In Barcelona zal de Sagrada Familia af zijn in het jaar 2026, wij mikken op 2027.”