De Sint Martinusgilde uit Aalst brengt naar aanleiding van Sint Maarten 2019 twee activiteiten. Ten eerste start men met een lezing: Sint-Maarten, van Aalsterse patroonheilige tot kindervriend. De Deken van de Sint-Martinusgilde Aalst, Miguel Stas, neemt ons in het eerste deel van de lezing mee in de geschiedenis hoe de Heilige Martinus in Aalst terecht kwam, de patroonheilige van Aalst werd, en zijn naam gaf aan de Sint-Martinuskerk. Dit gebeurt aan de hand van origineel beeldmateriaal. Hij legt ook de link naar andere Sint-Maartenregio’s in de Lage Landen als Ieper, Mechelen, Genk, Beveren, Utrecht,… om er enkele te noemen. Sint-Martinus is niet voor niets de meest populaire heilige qua naamgeving aan parochies in het huidige Vlaanderen.
In het tweede deel staat hij stil bij de kindervriend Sint-Maarten en wat er zo typisch is aan deze figuur die onder meer in Aalst Sinterklaas overleefde. Wanneer kwam de Sint in Aalst in levende lijve terecht? Waarom is hij een kopie van Sinterklaas en niet de Romeinse soldaat? De Deken vergeet de typische Aalsterse accenten van het feest niet, de rol van Zwarte Piet, ook het culinaire en de feestaccenten.
Deze activiteiten zijn er voor kinderen vanaf 12 jaar, en gaan door op woensdag 6 november 2019 van 19.30 tot 21.30 uur, in het Lokaal Dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 86, te 9300 Aalst. Gratis inkom, Vrije bijdrage. Organisatie: Sint Martinusgilde Aalst ism LDC De Toekomst, Buurtwerk Watertorenwijk en Sociaal Toerisme voor Allen.
Een tweede activiteit die op de agenda staat is een stadswandeling, of beter nog de Sint Maartenswandeling. Stadsverteller en Deken van de Sint Martinusgilde Aalst neemt ons mee voor een themawandeling over Sint-Maarten, vroeger en nu, doorheen het stadscentrum. Waar stond vroeger de Sint-Martinuskapel? Welke glasramen in de stad verwijzen naar Sint-Maarten? De geschiedenis achter de Sint-Martinusbeelden? Zijn er gevelstenen? Hoe Sint-Maarten inspireerde voor sociale projecten vandaag wordt naast de geschiedenis niet vergeten. We eindigen aan de tentoonstelling over Sint Maarten in het museum ’t Gasthuys, waar we mee genieten van de unieke wintersfeer. Deze wandeling gaat door op zondag 10 november 2019 tussen 1400 en 16.30 uur. Vertrek: Watertoren Louis Paul Boonstraat 9300 Aalst. Einde: Museum ’t Gasthuys.
Deelname: 5.00 euro per persoon (op voorhand inschrijven aangewezen via sint.martinusgilde.aalst@gmail.com) of in DPDK. De Prins Drinkt Koffie, Geraardsbergsestraat 2 9300 Aalst. Een organisatie van Sint-Martinusgilde Aalst i.s.m. Buurtwerk Watertorenwijk en Sociaal Toerisme voor Allen.