Sint-Anna-wijk in Aalst gaat voor een maand zonder auto…

Een maand zonder auto Persregio DenderTaxistop, Autodelen.net, Beweging.net en stad Aalst dagen de buurtbewoners van de Sint-Anna-wijk uit om 30 dagen zonder eigen wagen te leven. In ruil testen de buurtbewoners van de wijk een waaier aan duurzame alternatieven uit: van elektrische (bak)fietsen en speed pedelecs van De Fietserij, tot autodelen met Cambio en de carpool.be app. Het experiment kader in de campagne van de Week van de Mobiliteit. Begin 2018 zaten Taxistop, Autodelen.net, Beweging.net en het stadsbestuur van Aalst al rond de tafel om van de Sint-Anna-wijk in Aalst een Delende Buurt te maken. Wegens hoge parkeerdruk, schoolgaand verkeer en een nieuw parkeerbeleid leek dit de uitgelezen Delende Buurt voor de uitdaging van 30 dagen zonder eigen wagen aan te gaan.

In juni werd een eerste voorstellingsronde gehouden met de focus op de wensen en de noden van de buurtbewoners in deze wijk en hoe hen hierin bij te staan. De projectoproep verzamelde een enthousiaste groep van 15 buurtbewoners en projecttrekkers rond de tafel. Dankzij hun enthousiasme om het goede voorbeeld te geven, nemen zij een rol als ambassadeur voor een duurzamere mobiliteit in de wijk en in de stad op. Dit project laat bepaalde vervoerswijzen, waar anders minder gemakkelijk of geen gebruik van gemaakt wordt, simpelweg eens uittesten. Door positieve of minder goede ervaringen ontdekt een buurtbewoner welke set van vervoerswijzen het best bij hem of haar past, vertelt Elke Vandenbroucke, projectmedewerkster bij Taxistop. “Ik vind het spannend omdat ik nu een afstand zal afleggen die ik anders niet met de fiets doe. Ook verlaagt dit de drempel naar de deelwagen van cambio en heb ik geen excuus meer om het eens niet te proberen.” – Piet De Vocht, Delende buurtbewoner uit Sint-Anna-wijk.

Op 13 september 2018, op het Sint-Anna-schooltje aan de Volksplaats, werd het officiële startschot gegeven van het project. De buurtbewoners heften nog even samen het glas en halen hun vervoersmodi op om een maand lang uit te testen: een bakfiets, speed pedelec en elektrische fietsen met dank aan de Fietserij in Aalst. Tom Calloens van de Fietserij laat weten dat hij dit project graag ondersteunt: “Dit is een aanzet om de fiets en de elektrische fiets meer te laten gebruiken en om de deelnemers zo overtuigd te laten geraken om meer te fietsen voor het woon-werk-verkeer of voor boodschappen te doen.” Bij slecht weer is er een deelwagen van cambio, zijn er openbaar vervoer opties of wordt er gecarpoold dankzij de carpool.be app van VAB en Taxistop. Om een beter zicht te krijgen op de lokale mobiliteit, brengen bewoners bovendien hun eigen verplaatsingen in kaart aan de hand van een app ‘Connect autodelen.net edition’ (in samenwerking met de UGent).

Na de testmaand bespreekt men de resultaten en gaat men samen met de buurt na wat hun ervaringen was. Kiezen ze nu vaker voor alternatieve vervoersmodi? Zijn er bewoners die hun wagen verkocht hebben of nu hun wagen delen? Wordt er vaker gecarpoold? “Ik vind het alvast plezant om de buurt beter te leren kennen door mijn fietsrek uit te lenen of de bakfiets te delen.” – Martine Eland, Delende buurtbewoner uit Sint-Anna-wijk. Jens Vermeulen van Beweging.net kijkt ook uit naar de resultaten. “Vorig jaar merkten we al dat er te veel fijn stof was, dus vind ik het belangrijk om dit soort projecten te ondersteunen.” Geïnteresseerde buurtbewoners die in de toekomst hun buurt beter willen leren kennen door bewust om te gaan met duurzame mobiliteit, kunnen via www.taxistop.be de toolkit voor het starten van een eigen delende buurt downloaden.

Autodelen.net vzw is het Vlaams Netwerk Autodelen en heeft als doel de ecologische, sociale en economische voordelen van autodelen te maximaliseren door: ● De belangen te bundelen van de particuliere autodeelgroepen en autodeelorganisaties ● Autodelen vertegenwoordigen tegenover (lokale) overheden ● De uitbouw van het algemeen concept autodelen ● Innovatie en pilootprojecten.

Taxistop vzw ontwikkelt al 40 jaar innovatieve diensten onder het motto “meer doen met minder”. Op vlak van mobiliteit leidde dit tot de ontwikkeling van carpooldiensten voor verschillende doelgroepen, zoals carpool.be, schoolpool, eventpool en eurostop. Op vlak van huizenbezit richtte Taxistop Huisruil en Woningoppas op. Ook op sociaal vlak is Taxistop actief, bijvoorbeeld via de ontwikkeling van de Minder Mobielen Centrales. Alle diensten van Taxistop zijn beschikbaar in heel België.

De Fietserij levert een reeks degelijke fietsen aan de buurtbewoners van de Sint-Anna-wijk. Zowel particulieren, bedrijven, als scholen kunnen bij hen terecht voor verhuur: al vanaf één dag maar ook op jaarbasis met onderhoudscontract. Bovendien heb je de keuze tussen een gewone stadsfiets, een elektrische fiets of zelfs een BMX. De fietserij verhelpt technische defecten, zorgt voor een snelle en correcte service van kleine herstellingen en voorziet in grondige onderhoudsbeurten. Hierbij heeft de Fietserij aandacht voor een maximaal hergebruik van onderdelen. Bij de Fietserij werken bovendien mensen die moeilijk een job vinden op de arbeidsmarkt en steun je dus een lokaal sociaal project.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *