Silke Van Vaerenbergh doet voorstel app tegen sluikstort…

Silke Van Vaerenbergh Aalst CD&V Persregio DenderOp de gemeenteraad van september 2017 werd beslist over te gaan tot de aankoop van vijf verplaatsbare camera’s, inclusief toebehoren. Deze camera’s zullen ingezet worden bij milieumisdrijven zoals sluikstorten, overlast in bepaalde regio’s, bij evenementen waar geen andere camera’s voorhanden zijn en bij politionele gerechtelijke acties. “Deze camera’s zijn ondertussen geleverd en betrokkenen krijgen momenteel een opleiding in het gebruik en beheer ervan. De camera’s zullen dit jaar nog operationeel zijn,” aldus gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh (CD&V). Sluikstort en andere overlast kunnen door burgers ook gemeld worden via de website van de stad, telefonisch of via de balie in het administratief centrum. “Om drempelverlagend, sneller en interactiever te kunnen handelen vroeg ik tijdens de laatste gemeenteraad de ontwikkeling van een mobiele smartphone-applicatie te onderzoeken.

Je kan dan nog makkelijker en sneller een melding doen van overlast. Je geeft de locatie door via de app, je maakt foto’s en de melding wordt meteen doorgestuurd naar de betrokken dienst. Wat extra interessant is, is het feit dat de melder ook de status van de melding kan volgen in de app en op die manier betrokken wordt bij de oplossing. Inwoners krijgen bovendien een beter zicht op de manier van werken van de stadsdiensten en in sommige gevallen zal begrip en inzicht hier ook door toenemen,” aldus Van Vaerenbergh.

Steden als Brussel en Gent ontwikkelden reeds zo’n mobiele applicatie, en inwoners gebruiken deze mét succes. “Ik krijg regelmatig meldingen van zwerfvuil of overlast via Facebook. Ik denk dat melden via een app sneller gebeurt dan via een website, telefonisch of aan de balie. Al moeten deze laatste kanalen uiteraard blijven bestaan. Maar de nood is er wel om op een meer ingeburgerde en hedendaagse manier te communiceren met de bevoegde diensten. Meldingen zouden in mijn ogen trouwens breder moeten kunnen gaan dan enkel zwerfvuil, bijvoorbeeld de melding van een gevaarlijke verkeerssituatie of een losliggende stoeptegel,” besluit Van Vaerenbergh. Burgemeester Christoph D’Haese ziet een meerwaarde in zo’n app en laat de suggestie verder onderzoeken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *