Een boekentas vol schoolspullen, een fluohesje voor op de fiets en ook nog een gezonde hippe lunch. Voor veel ouders een hele uitdaging, voor te veel ouders zo goed als onmogelijk. Het Armoede Netwerk Ninove (ANN) zet zich dan ook samen met de Ninoofse scholen in om kansarme gezinnen te ondersteunen zodat elk kind alle ontplooiingskansen krijgt en zich ten volle kan ontwikkelen. Gezinnen met een UiTPAS aan kansentarief krijgen in Ninove korting op verplichte schoolactiviteiten en kunnen een gedeeltelijke tussenkomst bekomen voor andere schoolkosten zoals schoolmaaltijden. “Dit blijkt echter niet te volstaan”, zegt Karel Lobijn (directeur Hartencollege Basisonderwijs Onderwijslaan). “Lege en onevenwichtig gevulde brooddozen bezorgen ons al jaren kopzorgen. Leerlingen met gezonde eetgewoontes kunnen zich immers beter concentreren, hebben een groter leervermogen en behalen betere schoolprestaties.”
“We zijn dan ook op zoek gegaan naar bijkomende ondersteuning”, vult Karen Mariën aan, voorzitter van het ANN. “Ik nam contact op met La Lorraine Bakery Group en zij waren onmiddellijk bereid om broden te schenken”. Ondertussen worden er elke schoolweek 20 broden opgehaald in de bakkerij in Ninove en verdeeld over de scholen die meestappen in dit project zodat kinderen niet met honger de lessen moeten volgen.
De strijd voor het recht op een volwaardige maaltijd past volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van La Lorraine Bakery Group, waar het ‘Community’ project een van de 10 speerpunten is. “Wij willen teruggeven aan de lokale gemeenschappen waarin we actief zijn, met een focus op gezonde voeding voor iedereen en opleiding voor kansarme jongeren”, zegt Nele Van Malderen, Chief Communications & Sustainability Officer bij La Lorraine Bakery Group. “Het Ninoofse initiatief sluit ook mooi aan bij de steun die onze Panos-broodjeszaken geven aan het initiatief ‘Brood(doos)nodig’, via de vzw Enchanté. We willen onze Panos-klanten stimuleren om niet enkel hun eigen maag te vullen, maar ook die van leerlingen die van thuis uit niet altijd een goede lunch meekrijgen.”
Verschillende scholen vullen het brood van La Lorraine bakery Group aan met soep waardoor het een volwaardige lunch wordt. Karen benadrukt: “We zijn ontzettend dankbaar dat La Lorraine dit wil doen maar uiteraard is het geen structurele oplossing. We hopen dat mevrouw Crevits, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wel voor een duurzame oplossing kan zorgen.” Zij heeft immers opdracht gegeven aan Universiteit Gent om samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de toegankelijkheid van schoolmaaltijden te onderzoeken. Sofie Van Keymeulen (Vlaams Instituut Gezond Leven vzw) werkt mee aan dit onderzoek. Zij gaat in gesprek met zowel scholen als kwetsbare ouders rond de toegankelijkheid van schoolmaaltijden en mogelijke ondersteunende acties. “Het is de bedoeling om barrières en opportuniteiten rond toegankelijke schoolmaaltijden voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie in kaart te brengen”, vertelt Sofie: “daarnaast zoeken we ook uit welke projecten er reeds lopen rond schoolmaaltijden in Vlaanderen en elders.”