Vandaag op vrijdag 17 september laat Lokaal Bestuur Denderleeuw de vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) wapperen aan het gemeentehuis. Het luidt het begin van de Week van de Duurzame Gemeente in. Tijdens deze week wil Denderleeuw jong en oud kennis laten maken met de SDG’s, onder meer via een SDG-tocht en de huldiging van lokale duurzame helden.
De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn in 2015 in het leven geroepen door de Verenigde Naties (VN). “Het doel is om de aarde een duurzame koers te laten varen tegen 2030, zowel economisch, sociaal als ecologisch”, legt Andy Depetter, schepen voor Klimaat en Duurzaamheid, uit. “Net als 113 andere Vlaamse steden en gemeenten ondertekende Denderleeuw de SDGengagementsverklaring. Hiermee geeft het lokaal bestuur aan een belangrijke rol te willen spelen in de lokale vertaling van de SDG’s. Verschillende doelstellingen zijn dan ook verankerd in de acties van de meerjarenplanning. Maar bouwen aan een duurzame toekomst, dat moeten we met zijn allen doen. Ook inwoners, ondernemers, leerkrachten, leerlingen, vrijwilligers, verenigingen… kunnen en moeten hun steentje bijdragen. Hoe dat dan in de praktijk kan, dat leer je op onze SDGtocht.”
SDG-tocht De SDG-tocht is een route van 17 km langs de mooiste plekjes van de gemeente. Onderweg leer je op eigen tempo de 17 SDG’s kennen dankzij 17 infoborden, die enkele laagdrempelige tips meegeven hoe jij deze doelstellingen in de praktijk kan brengen. Een QR-code geeft toegang tot extra informatie. Je kan de SDG-tocht fietsen of wandelen tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, maar ook nadien nog tot 31 oktober. De route kan gedownload worden op via www.denderleeuw.be/sdgtocht. Daar vind je ook een link naar RouteYou, voor een digitale kaart met routegeleiding.
Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september zijn er nog heel wat activiteiten in Denderleeuw. “Onze scholen zetten zich ook graag in voor een duurzame toekomst en nemen dus ook deel”, zegt onderwijsschepen Jan De Nul. “Zowel de Vrije Basisschool Welle, het KCD als Vrije Basisschool ’t Landuiterke organiseren een zwerfvuilactie. VBS Welle deed dit trouwens al op maandag 13 september en ruimde het overgebleven afval van de rommelmarkt meteen op. De twee andere basisscholen steken de handen uit de mouwen op vrijdag 19 september. Om hun noeste arbeid te belonen trakteert het lokaal bestuur de leerlingen op een wel verdiend ijsje. De leerlingen uit het secundair onderwijs krijgen dan weer een tijdschrift over de SDG’s, van introductie tot concrete actie. Zij krijgen de vrijheid om bij te dragen aan een SDG die zij zelf belangrijk vinden.”
Daarnaast is er op zaterdagvoormiddag 18 september van 9.30 tot 12 uur een River Cleanup. Onder leiding van Lani Vints en Piet De Munter wordt de directe omgeving van de Dender ontdaan van zwerfvuil. Verzamelen doe je ter hoogte van het Dorp in Denderleeuw. Het is wel noodzakelijk om 2/2 eerst in te schrijven via https://www.river-cleanup.org/nl (selecteer de actie ‘Denderleeuw-Cleanup’ onderaan de pagina).
Als afsluiter van de Week van de Duurzame Gemeente zet Lokaal Bestuur Denderleeuw enkele lokale duurzame helden in de kijker. “Deze lokale helden staan centraal in de campagneweek van 2021 en ook Denderleeuw telt heel wat bewonderenswaardige helden die zich sinds jaar en dag inzetten voor een project of acties die de SDG’s helpen realiseren. Onze inwoners konden zelf personen, verenigingen of ondernemingen met deze heldenstatus nomineren na een oproep via de website en De Schakel. Zij verdienen een platform en worden volgende week voorgesteld op de gemeentelijke Facebookpagina. En op zaterdagvoormiddag 25 september zetten we onze duurzame helden ook letterlijk in de bloemetjes”, besluit schepen Andy Depetter.