Nog een goede week vakantie en de schoolpoorten zwaaien opnieuw open. Voor scholengemeenschap Sint-Franciscus uit Zottegem is het een bijzonder schooljaar, want voor het eerst wordt deelgenomen aan een Erasmus+ programma waarbij leerkrachten op Europese uitwisseling gaan. In de scholengemeenschap Sint-Franciscus met scholen uit Zottegem, Sint-Lievens-Houtem en Herzele wordt het een bijzonder schooljaar, want voor het eerst worden leerkrachten uitgestuurd om kennis te maken met het onderwijs in een Europees land, dit om inspiratie op te doen en te leren in een internationale context. Dit alles kadert in het Erasmus+ plan van de gemeenschap, dat eind vorig schooljaar werd goedgekeurd en dat voor de nodige fondsen zorgt om de komende jaren te internationaliseren.
Scholengemeenschap Sint-Franciscus bestaat uit twaalf basisscholen die samen bouwen aan kwaliteitsvol en inspirerend onderwijs. Coördinerend directeur Christ Meuleman: “Elke school heeft een eigen nascholings- en prioriteitenplan. Jaarlijks worden die samengelegd en worden gemeenschappelijke prioriteiten en noden weerhouden. Dit bevordert de samenwerking en netwerking. In de toekomst willen we alle scholen van onze scholengemeenschap een internationale ervaring bieden.Via een consortiumwerking werd een Europees plan geschreven met gemeenschappelijke thema’s, waarover we op internationaal niveau willen leren. We zijn in Oost-Vlaanderen de eerste en enige scholengemeenschap die dit realiseert. ”
Basisschool Klim-Op uit Bavegem stuurde al eerder leerkrachten op mobiliteit. Directeur Jo Dedeurwaerder: “De voorbije jaren namen alle leerkrachten van onze school deel aan een Erasmus+ mobiliteit. Ze maakten kennis met goede praktijkvoorbeelden rond leesonderwijs en het voorbije jaar bezochten we scholen die ons konden inspireren rond ‘bewegend leren’. Zo waren ze te gast in Estland, Slowakije, Italië, Nederland, Spanje, Kroatië en Oostenrijk.
Een dergelijke uitwisseling is bijzonder inspirerend. Leerkrachten komen terug met veel ‘goesting’ en nieuwe ideeën en het brengt heel wat nieuwe energie in het team.”
Vorig jaar werd Els Van Boxstael door de scholengemeenschap aangesteld als coördinator internationalisering. Enkele uren per week wordt ze vrijgeroosterd om aan het project te werken. De gemeenschappelijke noden werden in kaart gebracht en er werd een consortiumaanvraag ingediend.
Els Van Boxstael: “Met de scholengemeenschap stelden we een paar doelen voorop: zo willen we te weten komen hoe in andere Europese landen omgegaan wordt met moeilijk gedrag in de klas, hoe (beginnende) leerkrachten begeleid worden, hoe omgegaan wordt met de groeiende diversiteit in de scholen, hoe we kunnen zorgen voor meer veerkracht bij leerkrachten… We dienden een projectvoorstel in dat werd goedgekeurd en volledig wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Concreet trekken we volgend schooljaar met 26 leerkrachten naar Kroatië waar we zullen kennismaken met het onderwijssysteem en de leerprocessen en leeromgeving in meerdere scholen. Er is ook ruimte voorzien voor enkele culturele activiteiten. De opgedane kennis en inzichten zullen nadien gedeeld worden binnen onze scholengemeenschap, wat zeker zal bijdragen aan de onderwijskwaliteit en het gezamenlijk beleid over de scholen heen.”