Schakelzorgcentrum in hotel om extra patiënten op te vangen…

Om de mogelijke toevloed van COVID-19-patiënten op te vangen richt stad Aalst een schakelzorgcentrum in. Het ibis hotel wordt omgebouwd tot zorginfrastructuur waar patiënten terecht kunnen als de ziekenhuizen overbelast raken. Vanaf dinsdag 6 april is het schakelzorgcentrum gebruiksklaar. De Veiligheidscel van de stad, waar het OLV, het ASZ en het triagecentrum van de huisartsen in zetelen, houdt de evolutie van de opnames in de beide ziekenhuizen nauwlettend in de gaten. De stad besliste samen met de ziekenhuizen om het schakelzorgcentrum klaar te stomen tegen volgende week. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan alle logistieke en organisatorische voorbereidingen. Dit weekend worden alle kamers gepoetst en gebruiksklaar gemaakt. Vanaf dinsdag 6 april zouden de eerste patiënten kunnen opgenomen worden.

Het schakelzorgcentrum is letterlijk een tussenschakel tussen de thuisomgeving en het ziekenhuis. Wie medisch gezien het ziekenhuis mag verlaten, maar thuis niet kan rekenen op de nodige zorg kan er terecht. Het schakelzorgcentrum biedt ook medisch toezicht voor mensen die besmet zijn met COVID-19, niet thuis kunnen blijven, maar nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten.

Een van de grootste uitdagingen die de komende weken op ons afkomt in deze coronacrisis is er een van logistiek-organisatorische aard. Onze ziekenhuizen moeten in staat blijven om de toevloed aan patiënten op te vangen en onze bevolking met de beste zorgen te blijven omringen. De stad wil zich voorbereiden op het scenario dat alle ziekenhuisbedden ingenomen zijn en gaat daarom van start met de inrichting van een ‘schakelzorgcentrum’ in het ibis hotel. Daar zullen 78 patiënten kunnen worden opgevangen. Het tijdelijk ombouwen van een hotel tot zorginfrastructuur is mogelijk door het Nooddecreet.
De ziekenhuizen zullen de komende weken nog meer COVID-19-patiënten moeten opvangen. Het is belangrijk dat zij over voldoende bedden kunnen blijven beschikken. Daarom moeten er schakelzorgcentra opgericht worden als buffer.

Een schakelzorgcentrum is een ‘tussenschakel’ tussen het ziekenhuis en de thuissituatie, voor mensen die nog niet meteen naar huis kunnen. De stad heeft samen met de ziekenhuizen ASZ en OLV en met de eerstelijnszorg alle voorbereidingen getroffen om zo’n schakelzorgcentrum te kunnen inrichten. Enkel patiënten die worden doorverwezen door het ASZ, het OLV of door de huisarts kunnen hier terecht. Het schakelzorgcentrum in Aalst wordt opgestart in het ibis hotel in Aalst en heeft een maximale capaciteit van 78 kamers. Het hotel werd gekozen op basis van de ligging (centraal aan de grote invalswegen van de stad Aalst) en de mogelijkheid om voldoende kamers aan te bieden. Het schakelzorgcentrum heeft voor iedere burger een aparte kamer met douche, dagelijkse maaltijden en de nodige medische ondersteuning. Zo kunnen COVID-patiënten met het vereiste comfort en de nodige ondersteuning herstellen van hun ziekte.

De stad voorziet personeel voor de maaltijdbedeling, het onderhoud en de administratie van het schakelzorgcentrum. De bestaffing met medisch personeel en zorgpersoneel wordt door de mutualiteiten, thuiszorgdiensten en huisartsen van de eerstelijnszone van de regio Aalst georganiseerd. “Nu de ziekenhuizen overal in Vlaanderen stilaan op weg zijn naar vergadering inzake beschikbare capaciteit willen we in Aalst, de zorgstad van Vlaanderen, een stap voor zijn. Dit is het eerste hotel in Vlaanderen dat schakelzorg concreet maakt. Het ideale hotel om de tussenschakel te vormen tussen ziekenhuis en thuis. We willen in deze stad geen Italiaanse en/of Spaanse toestanden”, zegt Christoph D’Haese.

Sarah Smeyers, schepen van Sociale zaken, Wonen, Welzijn, Ouderenzorg, Samenleving “Dankzij de snelle samenwerking tussen de stadsdiensten en alle partners van de eerstelijnszone hebben we in een ijltempo een antwoord kunnen bieden op de vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij wilden zoveel mogelijk schakelzorgcentra in gereedheid brengen om de ziekenhuizen te ontlasten. Eens we definitieve goedkeuring van de provincie en het Vlaams Agentschap hebben, is onze eerstelijnszone dus klaar om coronapatiënten de nodige zorg te geven.”

Yves Fonck, Vice President Accor België. “Wij vinden het noodzakelijk om in tijden van crisis een helpende hand te bieden. Daarom hebben wij met ibis Aalst ingestemd om hieraan mee te werken. Het coronavirus raakt ons allemaal. Onze eerste zorg gaat uit naar de mensen in de omgeving van Aalst en in België. Door ibis Aalst in te zetten als tijdelijk (nood) ziekenhuis proberen we de druk op de ziekenhuizen in de omgeving te verlagen, mocht dat nodig zijn. Hiermee dragen we bij aan het creëren van een veiligere situatie in de regio. Wij zijn ook met andere partijen en steden in België in gesprek en hopen zo bij te dragen aan nog betere omstandigheden voor ons allemaal.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *