Het VTI van Aalst, deel uitmakend van het Priester Daens College, startte dit schooljaar met een speciaal schakeljaar hoger onderwijs. Via een doorgedreven pakket algemene vakken én met praktisch gerichte seminaries en projecten bereiden ze de studenten van het “naamloos” zevende jaar optimaal voor op het hoger onderwijs. Dankzij een verzorgd traject begeleiden ze de studenten nadien naar de meest passende studiekeuze. Als technische school ondervinden wij dat al onze leerlingen na de opleiding aan onze school, erg sterk staan in het werkveld. Bedrijven schreeuwen om technisch geschoold personeel. Heel wat leerlingen maken op jonge leeftijd de keuze om een sterk praktische richting te volgen en denken op latere leeftijd er toch over om verder te studeren. Daarom zetten wij in op die groep leerlingen die na een beroepsvoorbereidende opleiding toch naar het hoger onderwijs willen. Wij bieden ze die kans en zetten in op een voorbereidingsjaar –een schakeljaar- naar hoger onderwijs.
Het 7de jaar SHO –Schakeljaar Hoger Onderwijs – zorgt ervoor dat de studenten optimaal voorbereid worden op hogere studies aan de hogeschool. Als jonge mensen voldoende capaciteiten hebben om een schakeljaar (tussen Secundair en Hoger Onderwijs) met vooral algemeen vormende vakken aan te vatten en ze willen een praktisch gerichte aanpak ombuigen naar een meer theoretisch-abstracte benadering, dan vormt dit schakeljaar het perfecte antwoord als voorbereiding op de bachelor-opleidingen aan de hogeschool.
Één van de sterke troeven uit ons pedagogisch project is dat wij iedereen, elke leerling, maximale studiekansen geven. Het technisch- en beroepsonderwijs is op geen enkele manier te vergelijken met algemeen vormend onderwijs. Elke dag leerlingen motiveren om hun grenzen te verleggen, is niet altijd éénvoudig, maar als je ziet waar onze studenten geraken, wat ze verwezenlijken, dan zijn we toch wel fier. Daarom gaan wij nog een stap verder, we helpen ze door ze in één jaar klaar te stomen voor het hoger onderwijs via dit schakeljaar. De studenten die het naamloos 7de jaar volgen, verliezen geen studiepunten of credits en ze betalen geen inschrijvingsgeld. We zijn de enige school, die deze mogelijkheid aanbiedt in Zuid-Oost-Vlaanderen en ver daarbuiten. Onze school in Aalst is vlot bereikbaar: op 10 minuten wandelafstand van het station, op 5 minuten van de autosnelweg E40 én de bus stopt net voor de ingang van onze school.
Alle leerlingen die een 7de jaar BSO hebben behaald – om het even welke specialisatie – en de intentie hebben om verder te studeren, stomen wij klaar voor het hoger onderwijs. Een sterke motivatie om op school én thuis de leerstof te verwerken en een uitgesproken interesse voor algemene vakken, zoals wiskunde, wetenschappen, talen,… is een must. Een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs op zak hebben, is voldoende.
Onze studenten behalen een diploma Secundair Onderwijs dat hen rechtstreeks toegang verschaft tot en sterk voorbereidt op een bacheloropleiding in het Hoger Onderwijs. Als afgestudeerde van dit studiejaar kunnen ze doorstromen in het hoger onderwijs op een bachelorniveau. Ze kiezen ook best een studierichting die nauw aansluit bij hun vooropleiding in het BSO. Bovendien opent dit diploma extra tewerkstellingsperspectieven in parastatalen, overheidsinstellingen,… Omdat we voorzien in kwaliteitsvol onderwijs beperken wij het aantal studenten in deze studierichting. Zo kunnen onze leerkrachten inzetten op persoonsgericht onderwijs.
Wanneer je rond dit schakeljaar vragen hebt, kan je die mailen naar SJHO@vtiaalst.be of overdag telefonisch contact met ons opnemen via het algemeen nummer 053 73 92 11. Inschrijven voor dit voorbereidend jaar is nog steeds mogelijk.