Sarah De Backer (Open Vld) stelde op de jongste gemeenteraad van 20 december de vraag of de mogelijkheid zich voordoet, dat er op het Geraardsbergs grondgebied een dierenbegraafplaats kan komen. Het zal jullie niet verwonderen dat het merendeel van de mensen gehecht zijn aan hun huisdier of huisdieren. Zo is de trouwe huisvriend vaak een speelkameraad of een manier om de toenemende eenzaamheid bij bejaarden enigszins op te vangen. Bijgevolg ontstaat er ook een emotionele band tussen mens en dier, waardoor de trouwe viervoeter vaak deel uitmaakt van het gezin. Het spreekt dan ook voor zich dat bij het overlijden van zo’n geliefkoosde huisdier dit een diepe indruk nalaat bij de respectievelijke eigenaars en baasjes. Momenteel zijn de opties bij overlijden van een gezelschapsdier echter beperkt, vooral als we het hebben over het stoffelijke overschot. Want men kan niet zomaar overal naartoe met een gestorven huisdier. Ofwel kunnen de overleden dieren thuis worden opgehaald na verwittiging van RENDAC, ofwel laten we het dier cremeren, ofwel begraven we het in de tuin wanneer het dier minder dan 10 kilogram weegt en het lokale politiereglement het toelaat, of we kiezen voor een dieren-begraafplaats. Maar helaas zijn de mogelijkheden tot dat laatste vrij beperkt.
Vooral de vele stadsbaasjes die bijvoorbeeld op een appartement wonen of in een woning vertoeven zonder tuin, zullen misschien deze laatste optie tot finale rustplaats voor hun favoriete viervoeter genegen zijn. Bij onze noorderburen is dit fenomeen alvast een schot in de roos en via de geschreven pers leerde ik ondertussen ook dat de naburige stad Ninove hier ook al gretig op inspeelt. Wetende dat ook in onze stad flatgebouwen de laatste jaren aan een opmars bezig zijn en als paddestoelen uit de grond schieten en tevens ook de bouwgronden schaarser en schaarser worden, wil ik graag weten of we met onze stad Geraardsbergen deze piste ook willen en kunnen onderzoeken en afwegen én misschien zelfs ook bewandelen?
Op deze vraag antwoordde burgemeester Guido De Padt, dat het gemeentebestuur genegen is met het inrichten van een dierenbegraafplaats, en wil daar dan ook graag werk van maken. Het verlies van een dierbaar huisdier is voor velen inderdaad een verdrietige en ingrijpende gebeurtenis. Om het verlies te verwerken, helpt het om op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen. Voor heel wat mensen maakt een huisdier deel uit van het gezin. Indien ze het kunnen begraven op een begraafplaats kunnen ze op een waardige manier afscheid nemen van hun dier.
Een dierenbegraafplaats kan evenwel enkel ingericht worden in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut, net zoals begraafplaatsen voor mensen. In het kader van de heropstart van de afbakening van ons stedelijk gebied door de provincie, zal aan deze laatste gevraagd worden om locaties voor te stellen waarop dergelijke begraafplaats kan worden ingericht. Het kan dus nog een tijdje duren voor één en ander een concrete vorm krijgt, maar wij zien dit dus wel zitten.