Vrij Technisch Instituut Aalst richt sedert het jaar 2000 OKAN-klassen (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) in. Onder de vlag van het Priester Daens College Aalst en de scholengemeenschap SALEM, worden 12 tot 18-jarige leerlingen er een schooljaar lang ondergedompeld in een intensief taalbad (met o.a. 22 lesuren Nederlands per week), wat uiteindelijk uitmondt in hun doorstroming naar een passende studierichting en leerjaar in het reguliere onderwijs. Als voortrekker van dit specifieke onderwijsproject, zette OKAN-Aalst van bij de aanvang de toon voor de organisatie en inhoudelijke invulling van het Vlaamse OKAN-onderwijs. De tijdens de voorbije decennia opgebouwde expertise vindt via het OKAN-vervolgschoolcoach-team ook zijn weg naar de talloze vervolgscholen in de regio Aalst.
Naast de klassieke instroom van leerlingen uit alle continenten, worden de Vlaamse OKAN-projecten sedert februari ’22 geconfronteerd met een aanzienlijke toestroom van leerlingen uit Oekraïne. Zo vangt OKAN-VTI-Aalst momenteel zo’n 60-tal Oekraïense jongeren op, terwijl de wachtlijst nog gestaag aangroeit.
Onderwijs Vlaanderen voorziet heel wat extra-middelen (lesuren en werkingsbudget) maar de nood aan lesgevers en materiële ondersteuning voor deze leerlingengroep is en blijft vanzelfsprekend groot.
In de zoektocht naar bijkomende middelen kan OKAN-VTI-Aalst dankbaar rekenen op de gulle steun vanwege Rotary-Aalst-Noord. Deze sponsoring zal ongetwijfeld een beduidende financiële hulp betekenen voor de Oekraïense VTI-OKAN-leerlingen en hun gezinnen, terwijl de schoolwerking van het Vrij Technisch Instituut Aalst graag de uitdaging van een degelijke taalopleiding en passende oriëntering in de geest van Priester Daens verder aangaat.