Meer dan honderd acties betekenen een investering van 19 miljoen euro voor duurzame mobiliteit, een gezonder en beter leefmilieu en welzijn en zorg voor onze burgers Conform de geldende regels lichten burgemeester Roland Uyttendaele en het schepencollege van CD&V, Groen en De Coöperatie hun beleidsopties toe tijdens de komende gemeenteraad van 19 december. In totaal vertalen deze opties zich in 107 acties. Hiervan zijn er een aantal die wij graag vooropstellen. Vooreerst willen wij een omslag maken naar duurzaam vervoer en mobiliteit. Doel is de verkeersleefbaarheid fors verhogen. Dit doen we onder meer met de opwaardering van het trage wegennet, het stimuleren van het openbaar vervoer en het veiliger inrichten van de schoolomgevingen. Deze inspanningen weerspiegelen zich in een budget van ruim 8 miljoen euro. Concrete werken zijn onder meer: de aanleg van volwaardige fietspaden, de heraanleg van de Rossel-Reymeers- en Molenbergstraat, Kluize en Hoging, alsook Oordegemdorp, de Broeder de Saedeleerstraat, Hoeksen en de inrichting van de Stationsweg als woonerf. Aan de Sporthal en het gemeentehuis komen bovendien (bijkomende) fietsenstallingen. Aan het station komt tevens een mobipunt met deelwagens en deelfietsen en een oplaadpunt. Rioleringswerken in Smetlede betekenen eveneens een aanzienlijke investering.
Een gezonder en beter leefmilieu willen we creëren door in te zetten op energie, groen, water, milieu en het klimaatactieplan. In het gemeentelijk patrimonium verhogen we de energie-efficiëntie door het plaatsen van zonnepanelen en onze gebouwen – Huize Moens, Sporthal, De Bron, …- krijgen een ‘relighting’. Verder zetten we in op meer bossen, biodiversiteit en kwaliteitsvol groen. Burgers, verenigingen, scholen en middenstand betrekken bij het klimaatverhaal en blijvend sensibiliseren lijkt ons eveneens evident. Het bestuur engageert zich om de acties te onderwerpen aan de klimaattoets. Inzake seniorenbeleid zullen we de zorgbehoeften maximaal ondersteunen door ontmoetings-plaatsen en adequate huisvesting te creëren. Zo bouwen we op het domein Markizaat seniorenflats i.s.m. de sociale huisvestingsmaatschappij. Integrale zorg en ondersteuning aanbieden zodat mensen langer thuis kunnen wonen is tevens de betrachting.
We beklemtonen tevens dat we een sociaal beleid voeren met bijzondere aandacht voor onze kwetsbare burgers, o.a. via de uitbouw van een zorgloket, de opstart van een dorpsrestaurant, een uitbreiding van de mantelzorgpremie en de realisatie van nieuwe doorgangswoningen. Ook een mobiel sociaal huis zullen we oprichten en het huis van het kind moet uitgroeien tot een volwaardige laagdrempelige basisvoorziening. We streven naar een uitbreiding van de doelgroep voor de UITPAS aan kansentarief. Inzake vrijetijd beogen we een ruimer aanbod zowel op het vlak van sport, cultuur, bibliotheek, kunst en jeugd. Burgers ondersteunen in de digitale ontwikkeling en verenigingen helpen met extra materiaal en subsidies en al naargelang de mogelijkheden een spelotheek inrichten. Ook de carnavalsverenigingen en het Feestcomité krijgen voldoende werkingssubsidies.
Verder willen we Lede toeristisch aantrekkelijker maken door het aanstellen van gidsen en info-standen, waar nodig de speeltuinen uitbreiden en de openluchtaccommodatie sport verder uitbouwen en vernieuwen. Voor de jeugd blijven we de bestaande activiteiten verder actualiseren, evenals de speelpleinwerking en de jeugdverenigingen en lokalen. Ook de cultuurverenigingen en sportclubs blijven we ondersteunen, evenals het aanbod van de kunstacademie. Een laagdrempelig aanbod voor kansengroepen moet ook hier de participatie aan sport en cultuur verhogen. Ondanks de financiële uitdagingen kunnen we een plan voorleggen zonder drastische besparingsmaatregelen of het afschaffen van bepaalde dienstverleningen. We zullen blijven investeren in alle beleidsdomeinen.
Tot slot en niet minder belangrijk: we hebben niet alleen beleidsdoelstellingen geformuleerd voor de externe dienstverlening maar ook in functie van onze eigen werking. We zijn dan ook zeer blij dat dit beleidsplan tot stand kwam in nauwe samenwerking met de diensten. We willen immers verder bouwen aan een performante, geïntegreerde organisatie waarin we efficiënter en professioneler werken. Hiertoe hebben we acties geformuleerd voor de uitdagingen op vlak van ICT, communicatie en het personeelsbeleid. Een eerste belangrijke stap werd hier al gezet door de goedkeuring van het geïntegreerd organogram op de gemeenteraad van november.
Ook de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties hebben uiteraard een prominente plaats in de ontwikkelingsboom. “Vanzelfsprekend zijn niet alle aandachtspunten en actieplannen in dit bericht weer te vinden. Verdere informatie wordt u graag verstrekt via het bestuur,” aldus Roland Uyttendaele, burgemeester van de gemeente Lede.