Reuzen Tist en Manse te zien tijdens Carnaval Denderleeuw…

De Denderleeuwse reuzen Tist en Manse zullen op zondag 13 maart opnieuw te bewonderen zijn tijdens de alternatieve carnavalsstoet. De reuzen kwamen zo’n 10 jaar geleden de laatste keer naar buiten en waren aan restauratie toe. Nu de restauratiebeurt achter de rug is, kunnen de reuzen opnieuw meelopen tijdens het carnavalsgebeuren. “Vorig jaar, tijdens de coronacrisis, werden Tist en Manse tijdens de carnavalsperiode al eens van onder het stof gehaald en tentoon gesteld aan ’t Kasteeltje. De twee reuzen werden vermoedelijk eind de jaren ’80 gebouwd en hebben hun naam te danken aan een verwijzing naar het laatste koppel van schiptrekkers”, vertelt schepen Jan De Nul.

Schepen Marnick Vaeyens vervolgt: “Zo’n 10 jaar geleden liepen de reuzen voor de laatste keer meer in de carnavalsstoet en we wilden dit gebeuren graag, samen met het Carnavalscomité, opnieuw leven in blazen. Omdat de reuzen aan restauratie toe waren, gingen we vorig jaar op zoek naar de geschikte persoon om de herstellingen uit te voeren.”

“Carnaval wordt gevierd door heel wat steden in de Dendervallei, van Ath tot Aalst, en het is opmerkelijk dat reuzen hier telkens een rol spelen. Dit culturele erfgoed willen we dus zeker in stand houden. Tijdens onze zoektocht naar een geschikte restaurateur kwamen we vorig jaar terecht bij Lieve Lieckens uit Keerbergen. Zij is de enige rietvlechtster in Vlaanderen die nog reuzen maakt en onderhoudt. Zij heeft zich ontfermd over het rieten raamwerk van Tist en Manse. Voor het vernieuwen van de koppen kwamen we terecht in de carnavalsstad Aalst. De restauratie van de originele koppen bleek onbegonnen werk, maar deze worden wel bewaard. Er werd geopteerd voor een totale vernieuwing zodat onze carnvalsreuzen in een moderner kleedje zitten”, aldus schepen De Nul.

“We zijn ontzettend blij dat nu zondag de reuzen opnieuw zullen schitteren tijdens de carnavalsstoet en hopen dat alle Denderleeuwenaars samen met ons Tist en Manse zullen komen bewonderen”, besluit schepen Vaeyens.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *