Repair Café te Herzele krijgt stilaan vorm…

Op 9 februari gaat het vijfde Herzeelse Repair Café door. De werking krijgt stilletjes aan een duidelijk profiel en heeft een vaste ploeg van vrijwilligers rond zich gebouwd. Tijd dus voor een interview met één van de vrijwilligers, met name Jan Oelbrandt.

 

P.D. : Wanneer en hoe zijn de Repair Cafés geboren?

J.O.: In 2009 is het eerste opgestart in Amsterdam. Als een kleinschalige samenkomst waar mensen hun kapotte spullen kunnen laten repareren, in plaats van het weg te moeten gooien. De eerste editie was een dusdanig succes dat in 2010 de Stichting Repair Café opgestart is in Nederland. Pas vorig jaar is het idee overgewaaid naar Vlaanderen. En het verspreidt zich razendsnel: wekelijks gaan er zo’n viertal door. Het is dan ook een gebeuren waar iedereen wel bij vaart: mens, geld en milieu.

P.D.: Leg uit?

J.O.: In onze huidige maatschappij wordt veel verspild. Voorwerpen waar iets aan mankeert worden zelden nog gerepareerd, dikwijls omdat de kost daarvan hoger ligt dan iets nieuw te kopen. Dat veroorzaakt veel afval – onnodig omdat die spullen meestal snel en eenvoudig kunnen opgelost raken. In een Repair Café staan vrijwilligers klaar om je stofzuiger, stoel of zomerjurk te redden van de vuilzak of containerpark. Dus men spaart er geld mee uit en beperkt de afvalberg. En het is leuk voor de bezoeker én de vrijwilliger: het is een plezier om mensen een plezier te doen.

P.D.: Is er hier in Vlaanderen een overkoepelend orgaan dat alles coördineert?

J.O.: Er is Netwerk Bewust Verbruiken, een vzw die alle data op een centrale website zet (www.repaircafe.be) en ondersteuning biedt aan lokale initiatieven. Zij organiseren dus niet zelf, maar staan ter beschikking met raad en daad wanneer iemand zelf een Repair Café wil opstarten.

P.D.: Dus in Herzele kunnen we daarvoor terecht. Hoe vaak gaat er zo’n dag door?

J.O.: Elke 2de Zondag van de maand, van 13.00 tot 17.00 uur. Da’s makkelijk te onthouden, en zo kan iedereen dat in z’n drukke agenda inplannen. Er wordt afgewisseld: de ene maand doen we enkel kledij & textiel, de andere maand de rest: allerhande gebruiksvoorwerpen, elektro, PC’s, fietsen,… De locatie is niet altijd dezelfde, dat heeft zijn voordelen maar ook nadelen. En twee keer per jaar plannen we een grote editie, waar alle spullen welkom zijn. Op 9 februari zal dat de eerste keer zijn, het zal doorgaan in Jeugdhuis De Wattage. Het Jeugdhuis is een leuke locatie voor zoiets: het is deel van het nieuw gemeenschapscentrum De Wattenfabriek en ligt centraal in de gemeente (Solleveld 35). Er is daar genoeg ruimte en de mogelijkheid om allerhande voorwerpen te ontvangen. En – niet onbelangrijk – de mensen kunnen iets drinken terwijl ze wachten. We waren ook al een paar keer te gast in ’t Uilekot op de Groenlaan. Ook heel tof, maar voor zo’n alles-in-een editie wel iets te klein.

P.D.: Met wat voor defecten kunnen de mensen terecht op zo’n Repair Café?

J.O.: In principe alles wat ze zelf tot daar kunnen brengen. Er zijn natuurlijk wel toestellen waar we voor passen, die naar een specialist terzake moeten. We kunnen maar doen wat we kunnen… De zaken die we binnen krijgen zijn heel divers. Kledij waarvan een naad loskomt, waar een lelijke scheur in zit of een rits die aan vervanging toe is. Stoelen met een losse poot, parasols die kaduuk gevallen zijn, schuur- en boormachines die dienst weigeren, stofzuigers die verdacht klinken of ruiken, …

P.D.: En wat kost mij dat dan, om mijn lievelingsspullen een tweede leven te geven?

J.O.: Het zijn vrijwilligers die zich kosteloos inzetten, dus niets. Het spreekt wel voor zich dat vervangstukken wel moeten vergoed worden. Ook staat er altijd een potje klaar waarin men een vrijwillige bijdrage kan droppen. Daarmee wordt dan een stock aangelegd van allerlei reparatiemateriaal zoals naald & draad, lijm, plakband, soldeertin, … Zo kan dat blijven ronddraaien, snap je? Duurzaamheid heeft vele gedaanten.

Repair Café Herzele – 9 februari 2014 van 13.00 tot 15.00 uur, JH Wattage, Solleveld 35 Herzele www.repaircafe.be

(Foto: Herman Laneau)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *