Op de gemeenteraad van maandag 18 december 2023 werd de werking van het Noodkoopfonds in Haaltert unaniem goedgekeurd. Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak scoren die woningen slecht op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid, maar ontbreekt het de nieuwe eigenaar aan financiële middelen om die problemen aan te pakken. Met de middelen uit het Noodkoopfonds kunnen eigenaars deze woningen structureel verbeteren en energiezuinig maken. De Vlaamse overheid lanceert daartoe periodiek oproepen naar OCMW’s voor energetische renovatieprojecten van dergelijke noodkoopwoningen. OCMW’s kunnen een renteloze kredietlijn van 1.800.000 euro krijgen waarmee zij op hun beurt een renteloze lening van maximaal 50.000 euro aan noodkopers kunnen aanbieden voor de renovatie van hun woning.
De lening moet pas worden terugbetaald als de eigenaar de woning verkoopt of naar een andere woning verhuist. In alle andere gevallen start het terugbetalen na een periode van 20 jaar. Schepen voor Sociale Zaken en Armoedebestrijding Lisa Houtman
“Met het noodkoopfonds kan het OCMW eigenaars met een laag inkomen ondersteunen voor het veiliger, gezonder en energiezuiniger maken van hun woning, in samenwerking met het lokaal Energiehuis Solva.”Het project loopt tot en met 2027 en streeft naar de renovatie van noodkoopwoningen in Haaltert om energieprestatie, woningkwaliteit, basiscomfort en veiligheid van de woning te verbeteren.
“Iedere inwoner moet, ongeacht de financiële en organisatorische zelfredzaamheid, op structurele wijze de klimaat- én energie uitdagingen kunnen behalen. Recent onderzoek wees uit dat ongeveer de helft van de woningeigenaars onvoldoende financiële draagkracht heeft voor een diepgaande (energie)renovatie van gemiddeld 50.000 à 60.000 euro. Premies en goedkope leningen helpen om de kloof deels te dichten, maar voor de meest kwetsbaren blijft het resterende deel onhaalbaar. Via het noodkoopfonds komen we hieraan tegemoet,” aldus Schepen van Wonen en Huisvesting Phaedra Van Keymolen
Ter ondersteuning van de personeels- en werkingskosten, is voor het OCMW een vergoeding van 3.000 euro per noodkoopwoning voorzien. De OCMW’s treden in dit verband op als promotor. Het OCMW is de initiatiefnemer die de concrete projecten detecteert (d.w.z. de geschikte woningen en eigenaars selecteert, benadert en begeleidt), lokale samenwerkingsverbanden opzet en eindverantwoordelijk is voor de correcte uitvoering van de weerhouden projecten.
Het OCMW werkt daarvoor samen met het lokale energiehuis van SOLVA: zij zullen instaan voor het beheer van de renteloze noodkoopleningen (en worden hiervoor ook op dossierbasis vergoed vanuit de Vlaamse overheid). SOLVA voorziet in gratis begeleiding bij de opmaak van de projectaanvragen en heeft vanaf 2022 een renovatiecoach die kan optreden als bouwverantwoordelijke voor de renovatie. SOLVA biedt bovendien ook ondersteuning aan het OCMW voor de latere uitvoering van het project.