In 2017 wijzigde toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken de Vlaamse rijopleiding. Begeleiders werden verplicht een vormingsmoment te volgen in een erkende rijschool. Daarnaast werd de oefenperiode met het voorlopig rijbewijs verlengd van 3 naar 9 maanden. Deze wijzigingen betreffen echter voorwaarden voor de afgifte van het rijbewijs hetgeen een Federale bevoegdheid is en geen Vlaamse bevoegdheid, aldus het oordeel van de Raad van State. Dit heeft als gevolg dat de Vlaamse gemeenten niet langer naar het getuigschrift van een vormingsmoment mogen vragen bij de aanvraag van het voorlopig rijbewijs. Voortaan kan iedere begeleider die aan de voorwaarden voldoet zich aanmelden bij de gemeente zonder bijkomend attest. Dit wil zeggen 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en 3 jaar niet vervallen van het recht tot sturen. Vlaamse kandidaat-bestuurders kunnen zich voortaan weer na 3 maanden stage aanbieden bij het examencentrum om een praktijkexamen af te leggen.
De toenmalige minister Weyts gaf aan er alles aan te doen om het vormingsmoment toch te behouden, door het getuigschrift bijvoorbeeld verplicht te moeten voorleggen bij het rijexamen. Het is nu aan huidig minister Lydia Peeters om hieromtrent een beslissing te nemen. Momenteel zijn hierover nog geen uitspraken.
De verplichte vorming van de begeleiders mag dan wel afgeschaft zijn zegt Bart Welleman van rijschool DriveWell. De begeleiders kunnen nog steeds terecht voor de opleiding vrije begeleiding. Ondertussen heeft de nationale Veiligheidsraad beslist om alle opleidingen en examens op te schorten vanaf 16 maart tot en met 3 april wegen het coronavirus. In de loop van volgende week zal hierover meer info bekend gemaakt worden.