Sarah Smeyers heeft haar job niet gedaan. Dat zegt PVDA Aalst naar aanleiding van de fraude die recent bij SHM Denderstreek aan het licht kwam. De algemeen directeur is inmiddels ontslagen. “Terecht. Fraude aan de top moet zwaar bestraft worden”, zegt Alexander Van Ransbeeck van de PVDA. “Maar de rol van de lokale N-VA-schepen van wonen roept vragen op. Sarah Smeyers zetelt sinds 2019 niet alleen in de raad van bestuur van de huisvestingsmaatschappij, maar ook in het intern auditcomité. De ambitie om de fraude op te sporen, was blijkbaar even beperkt als de ambitie van de schepen om in te zetten op betaalbaar wonen in Aalst.”
PVDA Aalst hekelt de goed-nieuws-show die de toplui van SHM Denderstreek de voorbije jaren hebben verspreid. “Volgens de jaarverslagen van de huisvestingsmaatschappij was er geen vuiltje aan de lucht. De raad van bestuur beweerde jaar na jaar dat alle uitgaven gebruikt werden voor de sociale doelstellingen van de huisvestingsmaatschappij. Wat heeft Sarah Smeyers al die jaren in de raad van bestuur en in het auditcomité gedaan, behalve meer dan 5.000 euro aan zitpenningen te krijgen”, vraagt Van Ransbeeck zich af. “Een arbeider die zijn job niet naar behoren doet, zou al lang ontslagen geweest zijn.”
“Het Aalsters stadsbestuur moet nu echt op betaalbaar wonen inzetten”, zegt Alexander Van Ransbeeck nog. “Jonge werkenden en hun kinderen snakken naar betaalbare woningen, maar de huurprijzen van appartementen in Aalst stegen op vijf jaar tijd met meer dan tien procent. Het stadsbestuur rolt de rode loper uit voor miljonairs-projectontwikkelaars langs de Dender, maar die kijken vooral naar hun winstcijfers. Dat moet anders. Het volgende grote woonproject moet er een zijn met minstens een derde betaalbare woningen en een derde sociale woningen”, besluit Van Ransbeeck.