Prikkelproject onder de loep: het werkt…en het kan nog beter…

Aalst prikkelpremies Persregio DenderAls we schepen van Wonen Sarah Smeyers mogen geloven loont ‘prikkelen’ dat eigenaars wil stimuleren om te investeren in hun huis. Het meest recente Prikkelproject dat zich richtte op Rechteroever is afgelopen, tijd dus voor een evaluatie. “Onze conclusie: het werkt, maar het kan hier en daar beter. En dus gaan we het systeem verfijnen, zodat we een volgende fase kunnen lanceren”, aldus Sarah Smeyers. Het Prikkelproject bestaat al sinds het vorige stadsbestuur. Huidig schepen van Wonen Sarah Smeyers zette dat initiatief verder. Het bestaat uit verschillende “prikkels” om de kwaliteit van het huizenbestand op te krikken. De stad doet dat door in een bepaalde wijk acties op poten te zetten. Eén daarvan is het uitreiken van een premie voor wie gevels, dak, schrijnwerk of vochtproblemen aanpakt. Schepen Smeyers: “Een maatregel met succes, want in het gebied Aalst Rechteroever werden 124 premies uitgereikt. Wandel daar even rond en je merkt meteen het verschil!”

Een andere “prikkel”: de stad koopt zelf enkele huizen, renoveert die en stelt die vervolgens te koop. Dat is een kleinschalig initiatief, het gaat in het buurt Rechteroever om vier huizen, die nu op de woningmarkt worden aangeboden. De aankoop en de renovatie van deze huizen gebeurt met financiële middelen uit het Stedenfonds. De bedoeling van dit fonds is net om een buurt of wijk van een stad op te waarderen. De kritiek dat dit luik van het Prikkelproject louter verlieslatend is, klopt enigszins, maar dat is een eenzijdig economische interpretatie. “Het is immers niet de bedoeling om winst te maken,” verklaart schepen Smeyers. “Dat neemt niet weg dat we heel zorgvuldig met de centen van het Stedenfonds omspringen. Elke euro willen we zo efficiënt mogelijk spenderen. We geven met het kopen, het verbouwen en het opnieuw te koop aanbieden van woningen de buurt inderdaad een stimulans, maar het systeem is voor verbetering vatbaar. Dus, het principe is okee, de uitvoering kan beter. Het is pas nadat je iets uitprobeert, dat je een initiatief kan evalueren.”

Er wordt overigens druk werk gemaakt van een volgende fase van het Prikkelproject. Meer bepaald: de stad onderzoekt welke Aalsterse buurt eerstvolgend aan de beurt komt en ook het premiestelsel wordt verfijnd. Schepen Sarah Smeyers: “We blijven inzetten op de verfraaiing van wijken, straten en buurten. Een renovatie is weliswaar de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de woningen, maar met een “prikkel” van de stad krijgen we net iets sneller beweging in de verbouwplannen van de buurtbewoners. Met zichtbaar resultaat!”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *