Als het in Parijs regent, druppelt het in Brussel en dus in ons land. De Franse hoofdstad is al enkele weken in de ban van de bedwants. En dat is geen aardig beestje. De vraag is of ook andere landen en steden moeten vrezen voor deze minuscule maar snel verspreidende bloedzuiger. “Ondertussen moest een groep studenten van de campus Sint-Lucas van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen noodgedwongen een studiereis vervroegd afbreken omdat er bedwantsen in hun hotel zaten. Dat kan ook Aalsterse scholieren en studenten overkomen” zegt Vooruit gemeenteraadslid Sam Van de Putte. “Niet alleen studenten maar ook Aalstenaars die op reis gaan kunnen hiermee geconfronteerd worden. Mensen reizen opnieuw meer. De bevoegde schepen communiceerde op de internationale dag voor het toerisme over de bezoekers- en overnachtingscijfers. Zo logeerden er vorige jaar bijna 55 000 mensen in onze stad. Doordat de insecten wel eens in reiskoffers kruipen bestaat de kans dat ze via toeristen meereizen en zich zo gaan verspreiden” vervolgt Sam.
Bedwantsen zijn op zich niet gevaarlijk voor de volksgezondheid maar ze zijn wel bijzonder lastig in huis. Want ze zijn zeer moeilijk te bestrijden. Ook in ons land zouden verdelgers het al drukker hebben dan vroeger. Vandaag is het nog onduidelijk hoe groot het probleem juist is. Er zijn geen concrete cijfers.
Van de Putte roept de stad op om preventieve acties te ondernemen. “De stad kan haar inwoners, de scholen en toeristische verblijven op het grondgebied perfect informeren via de website, de sociale mediakanalen en Chipka. De stad kan de potentiële problematiek ook opvolgen via de huisartenkringen”. “Er is vandaag geen reden tot paniek. Toch is altijd beter om goed voorbereid te zijn op een eventuele plaag van dit ongedierte” besluit Sam.
Meer informatie over hoe je het ongedierte kan vermijden en bestrijden is hier terug te vinden: https://www.gezondleven.be/themas/gezondheid-en-milieu/ongewenste-dieren/bedwants