Verenigingen die vijftig jaar (of langer) bestaan, kunnen de titel ‘Koninklijk’ aanvragen. De gouverneur overhandigde het predikaat van Zijne Majesteit de Koning aan de vereniging. Dat gebeurde gisterenavond tijdens een officiële uitreikingsavond, gevolgd door een receptie en een fotomoment. Onze redactie was daar maar al te graag vertegenwoordigt, als je weet dat er twee verenigingen uit onze Denderregio de titiel ‘Koninklijk’ werden aangemeten. Dit gebeurde zoals gewoonlijk in de Ambstwoning van de Gouverneur voor Oost-Vlaanderen, en dat is op heden Carina Van Cauter uit Herzele.
De Postzegelkring uit Welle viel in de prijzen. Dit is een vereniging van postzegelverzamelaars die werd opgericht op 15 oktober 1969 door enkele bevriende postzegelverzamelaars. Sindsdien verenigt deze club enthousiastelingen om zo de postzegelkunde onder elkaar te bevorderen. Dat gebeurt iedere tweede zondagvoormiddag van de maand in de bovenzaal van Huyze Sint-Pieter. Op de foto’s: wnd. burgemeester van Denderleeuw Albert Sergoric (CD&V), Jan Baeyens (voorzitter), Rita De Kerpel (bestuurslid).
Een tweede vereniging die zich vanaf vandaag ‘Koninklijk’ mag noemen zijn VVV De Faluintjesstreek uit de Aalsterse deelgemeente Herdersem. Dit is een vereniging die vooral werkzaam is in de deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Onlosmakelijk verbonden met het natuurgebied tussen de Abdij van Affligem en het Waterkasteel in Moorsel. Het begint in 1969, wanneer verantwoordelijken uit deze deelgemeenten rond de tafel gaan zitten op initiatief van E.H. Pastoor Callant. De verstedelijking in onze contreien is ingezet en daarvoor willen deze mensen hun landelijke dorpen vrijwaren. Er wordt beslist een VVV op te richten: een ‘Vereniging voor VreemdelingenVerkeer’ (naar Nederlands model). De bedoeling: “Het zacht toerisme en de recreatie bevorderen, promoten en accentueren, met voortdurende aandacht voor het behoud van het landelijk agrarisch en cultureel erfgoed”.
De eerste realisatie, onder impuls van wijlen voorzitter Lambert Van de Sijpe, de Meldertse Tv-producer: het eerste oogstfeest, ‘Pikfeest’ genoemd, later tot ‘Pikkeling’ gedoopt. Ondertussen een traditie met internationale uitstraling. Met traditionele dans en muziek uit diverse landen, internationale folklore, veldactiviteiten en streekgastronomie. Gedragen door 500 (!) vrijwilligers en met 20.000 (!) bezoekers. In 2017 is het jaarlijks Internationaal Folkloristisch Oogstfeest “Pikkeling” zelfs erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Op de foto’s: Chris Aelbrecht (voorzitter), Michel Verhelst (penningmeester) en Lieve Van den Broeck (secretaris). Alle andere foto’s van tijdens deze uitreiking zijn te zien op onze Facebook-pagina. Vergeet deze zeker niet aan te klikken bij vind ik leuk.