Politiekers in Erpe-Mere beloofden armoede aan te pakken…

Welzijnsschakel Ommekeer, een armoedevereniging die de stem van mensen in armoede centraal stelt, organiseerde op 4 oktober een politiek debat over het armoedebeleid in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Thema’s zoals wonen, dienstverlening, onderwijs, vrije tijd en het luisteren naar mensen in armoede kwamen hierbij aan bod. Erpe-Mere beschikt momenteel over 3,4% sociale woningen. Alle politieke partijen willen het aantal sociale woningen vergroten, maar niet allemaal met dezelfde ambitie. VOORUIT/GROEN streeft naar 6%, terwijl N-VA een doel van 4% vooropstelt. De overige partijen koppelen geen concreet percentage aan hun plannen. N-VA wil in de volgende legislatuur vooral inzetten op de verbetering van de woningkwaliteit door middel van het conformiteitsattest. VOORUIT/GROEN pleit voor een gemeentelijke huurpremie voor mensen op de wachtlijst.

STERK! stelt voor om brugfiguren in te schakelen: neutrale vertrouwenspersonen die de verbinding vormen tussen school en ouders, vaak aanwezig bij de schoolpoort. Omdat scholen hier niet specifiek om vragen, wil CD&V met LEF de huidige ‘katrolwerking’ (studie- en gezinsondersteuning aan huis) verder versterken. VLAAMS BELANG stelt voor te werken met neutrale zorgleerkrachten. Alle partijen zijn het erover eens dat, indien scholen interesse tonen, er kan worden onderzocht of een samenwerking mogelijk is om gezonde maaltijden op school aan te bieden, mede gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Voor CD&V met LEF ligt de prioriteit bij het toegankelijk maken van de dienstverlening voor mensen in armoede, onder andere door de uitbreiding van De Scharnier (een toegangspoort tot hulpverlening via een sociale kruidenier en ruilwinkel) of de oprichting van een nieuw dienstencentrum. VLAAMS BELANG pleit voor een laagdrempelige, mobiele dienstverlening die verschillende dorpskernen aandoet. VOORUIT/GROEN wil dat het OCMW het REMI-systeem toepast, een tool die berekent hoeveel een gezin nodig heeft voor een menswaardig bestaan, met de bedoeling het inkomen van de cliënt aan te vullen.

Ook cultuur kwam aan bod. Alle partijen zijn voorstander van het behoud van het huidige kansentarief voor de UiTPAS, behalve N-VA, die een regeling van 20% van de kostprijs voorstelt. Daarnaast zijn alle partijen het eens dat het reglement van het cultuurhuis moet worden aangepast zodat alle voorstellingen toegankelijk zijn aan het kansentarief.

STERK! benadrukt dat burgerparticipatie een prioriteit moet zijn, en dat er meer ‘met’ mensen in armoede moet worden gesproken in plaats van ‘over’ hen. CD&V met LEF wil advies inwinnen door de oprichting van een nieuwe welzijnsraad. N-VA pleit voor een gemeentelijk armoedebeleidsplan dat verschillende beleidsdomeinen overstijgt.

(Foto:Koen Sterck)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *