De bomenrij van meer dan honderd jaar oude platanen vlak naast de Dender in de Leo Gheeraerdtslaan zullen onder geen enkel beding gekapt worden om de noodzakelijke oeverwerken te kunnen uitvoeren. De stad ijverde een jaar lang voor het behoud van deze waardevolle bomen en zat meermaals rond de tafel met Waterwegen en Zeekanaal NV om tot een alternatieve oplossing te komen. De bomen zullen na Carnaval gesnoeid worden. Ter hoogte van sportcentrum Schotte bouwt Waterwegen en Zeekanaal NV een nieuwe stuw en sluis op de Dender. Om die te laten functioneren wordt de Dender uitgediept en moeten de oevers versterkt worden door met behulp van zware kranen damplanken in de waterboord te voorzien. In de Leo Gheeraerdtslaan staat echter vlak op de oeverrand van de Dender een waardevolle rij platanen. Normaal gezien zouden de platanen gerooid moeten worden om deze werken te kunnen uitvoeren.
De stad wou een kap ten allen prijze vermijden en nam het initiatief om aan tafel te zitten met Waterwegen en Zeekanaal en een alternatief uit te werken om de bomen te redden. De dubbele bomenrij van meer dan 100 jaar oude platanen is immers een iconisch stadsgezicht in Aalst met een hoge beeldwaarde. De bomen verstoppen de achterliggende zware industrie en geven de omgeving een monumentaal karakter. Bovendien hebben ze een grote ecologische waarde. Deze bomen opofferen om de werken te kunnen uitvoeren was dan ook geen optie voor stad Aalst. Er werd aangedrongen op een alternatieve oplossing. Om de noodzakelijke oeverwerken te kunnen uitvoeren is er een takvrije zone nodig. De bomen kunnen behouden blijven, mits drastische snoei op 2,5 à 3 meter van de stam. Op aandringen van de stad liet Waterwegen en Zeekanaal een Bomen Effect Analyse uitvoeren. Erkende boomdeskundigen brachten de effecten van de geplande werken op de bomen in kaart. Deze studie wees uit dat de platanen het verwijderen van grote takken verdragen. Deze bomen kunnen op een afgezaagde tak terug uitlopen. Snoeien is dus een betere optie dan rooien en heraanplanten. De weggesnoeide delen zullen veel sneller aangroeien dan de tijd die nodig is om nieuw aangeplante bomen te laten uitgroeien tot een monumentale bomenrij.
Op basis van de aanbevelingen van de studie kwamen Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad tot de consensus de bomen te laten snoeien. De snoei wordt uitgevoerd door gecertificeerde boomverzorgers met ervaring in dit soort snoei. Bovendien zullen de bomen daarna intensief opgevolgd worden. De stad engageert zich om hier heel nauw op toe te zien en spaart kosten nog middelen om de bomen te beschermen. De snoeiwerken zullen uitgevoerd worden na Carnaval en zijn noodzakelijk om de oeverwerken te kunnen opstarten. Er wordt een nieuwe verticale oeverbescherming aangebracht langs de Dender, aan beide zijden, over de volledige lengte tussen de huidige sluis en de nieuwe sluis. Dat is nodig omdat het waterpeil van de Dender in die zone met meer dan een meter verlaagd zal worden. Zonder nieuwe oeverbescherming zou de oever minder stabiel zijn, en zou het grondwater in de ruime omgeving mee dalen, wat niet de bedoeling is.
Dankzij de nieuwe sluis moeten boten die naar Tereos varen niet meer langs de sluis passeren, zodat transport over water naar Tereos veel vlotter kan verlopen. Daarnaast is de nieuwe sluis vooral van belang om Aalst te beschermen tegen wateroverlast. De voorbije jaren is er meermaals wateroverlast geweest op verschillende plaatsen langsheen de Dender. De klimaatopwarming veroorzaakt hevigere regenval zodat nog grotere wateroverlast kan verwacht worden. De nieuwe sluis in Aalst is een onderdeel van het globale plan om alle gemeenten en steden langs de Dender te vrijwaren van wateroverlast.