Plannen werden voorgesteld van de Gendarmerie…

De nieuwbouwwerken op De Gendarmerie site in Aalst zijn gestart. De werfzone op De Gendarmerie werd de afgelopen weken ingericht. De aannemer is daarmee klaar om aan de afbraakwerken van de achterbouw van de voormalige rijkswachtkazerne te beginnen. Op dezelfde plaats komt een moderne nieuwbouw met een buurtrestaurant, een sociale kruidenier, een kinderdagverblijf en een markthal. De voormalige rijkswachtkazerne in de Denderstraat krijgt een grondige metamorfose om in de toekomst De Combi (sociaal buurtrestaurant), De Speurneus (kinderdagverblijf) en De Caddi (de sociale superette) te huisvesten. Het achterste gedeelte op de site wordt afgebroken en maakt plaats voor een moderne nieuwbouw waarin verschillende elementen van de oude rijkswachtkazerne weerkeren. Het meest opvallende daarbij is wellicht de typische gouden kleur van het huidige schrijnwerk dat ook in de nieuwbouw duidelijk terug te vinden is.

Na de aanstelling en het inrichten van de werf, is de aannemer klaar voor de sloop- en nieuwbouwwerken. De firma Strabag NV zal instaan voor zowel de afbraak- als de nieuwbouwwerken. Naast de nieuwbouw heeft de stad ook opdracht gegeven om het binnenplein her aan te leggen tot een groene ontmoetingsplaats voor de Aalstenaar. Met het startschot van de afbraakwerken en de voorstelling van de nieuwe 3D-beelden is het bouwproject nu definitief vertrokken. Volgens de opgemaakte planning zal de aannemer in juni 2024 klaar zijn met de nieuwbouw. Burgemeester Christoph D’Haese: “De stad Aalst investeert 7,6 miljoen euro in De Gendarmerie. De oude site wordt zo omgebouwd tot moderne en duurzame infrastructuur voor sociale doeleinden.”

“Sociale organisaties en projecten hebben nood aan moderne infrastructuur waar ze elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Dit zorgt voor meer samenwerkingen en een betere sociale dienstverlening”, aldus schepen Sarah Smeyers (N-VA). “Vandaag zijn er al 13 organisaties actief op De Gendarmerie, wat bewijst dat de visie achter het project werkt”.

Bij de bouwwerken heeft de stad rekening gehouden met heel wat duurzaamheidsaspecten. Op de nieuwbouw komen zonnepanelen en groendaken. Wadi’s en regenwaterputten bufferen het regenwater op het eigen terrein. De gebouwen zullen niet met gas verwarmd worden maar met gratis warmte uit de bodem via het BEO-veld.

Samen met Strabag NV past de stad ook circulaire principes toe bij de afbraakwerken. Zo zal de aannemer de houten draagbalken en recent geplaatste deuren en ramen voorzichtig demonteren om elders opnieuw te gebruiken.

Voor de nieuwbouwwerken kreeg de stad subsidies van het Vlaams infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) en subsidies vanuit het Vlaams Stedenbeleid. In totaal bedragen de subsidies 2,7 miljoen euro.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *