Plan Samenleven versterkt en verbindt: gemeentes werken aan samenleven in diversiteit…

De lokale besturen van Lede, Berlare, Erpe-Mere en Zele tekenden samen in op de projectoproep Plan Samenleven. Dankzij een financiële stimulans van de Vlaamse overheid en de inbreng van de lokale besturen zelf, rollen de gemeentes het komende jaar diverse acties uit rond onder andere oefenkansen Nederlands, kinderen en jongeren in contact brengen met sport, jeugdwerk en cultuur en de brug leggen naar onderwijs. De Vlaamse overheid wil met de projectoproep Plan Samenleven de lokale besturen een financiële stimulans geven om lokaal acties op te zetten en structureel uit te rollen die samenleven in diversiteit versterken. Binnen Plan Samenleven staat lokale autonomie en de kracht van de lokale context centraal. En ook de mogelijkheid tot intergemeentelijk samenwerken. Er is wel een minimumvoorwaarde van 7.500 inwoners van niet-EU14 herkomst binnen een gemeente of intergemeentelijk samenwerkingsverband om te kunnen intekenen op de projectoproep.

Toen eerder dit jaar de projectoproep voor het tweede projectjaar van Plan Samenleven gelanceerd werd, had gemeente Zele interesse om in te dienen. Als gemeente alleen zou dat echter niet lukken. Onder begeleiding van het Agentschap Integratie en Inburgering werden er contacten gelegd met andere geïnteresseerde besturen binnen referentieregio Dender en zo kwam de samenwerking met Berlare, Erpe-Mere en Lede tot stand. Samen dienden de besturen een projectaanvraag in en verkregen in totaal 198.900 euro subsidies voor het partnerschap. Deze kan besteed worden van oktober 2023 tot en met september 2024. Gemeente Zele is de trekkende gemeente binnen het partnerschap. Ze vond gelijkgestemde partners in de besturen van Berlare, Erpe-Mere en Lede. Schepen Elke Meganck: “Lokaal bestuur Lede sluit dit projectjaar aan als lerende gemeente bij het samenwerkingsverband. Zij kunnen inspiratie putten uit de acties en projecten van de andere besturen en de good practices van de anderen overnemen en implementeren bij hun toekomstige acties.”

Schepen Wim Lammens: Erpe-Mere wil inzetten op het versterken van oefenkansen Nederlands. Door middel van praatmomenten in diverse settings en het opnieuw opstarten van een buddy-werking met vrijwilligers voor anderstalige nieuwkomers wil Erpe-Mere de financiële stimulans gebruiken waarvoor het bedoeld is: Nederlands inzetten als een hefboom voor participatie aan de samenleving.

Nieuw voor alle besturen zijn de omstaanderstrainingen die tot doel hebben burgers weerbaarder te maken, uitsluiting tegen te gaan en een rechtvaardigere en inclusievere samenleving te creëren. Erpe-Mere en Zele gaan hiermee in 2024 aan de slag en zullen enkele trainingen organiseren. Als alles goed gaat wordt er van oktober 2024 tot september 2025 nog een vervolg gebreid aan de projectoproep van Plan Samenleven. De vier lokale besturen hebben alvast de intentie om het komende projectjaar van elkaar te leren en zetten de samenwerking graag verder in de toekomst.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *