Pilootproject ter bescherming tegen wateroverlast…

Guido De Padt Geraardsbergen burgemeester Persregio DenderTussen 27 mei en 8 juni 2016 werden vele inwoners van Geraardsbergen getroffen door wateroverlast na een opeenvolging van hevige onweders. Ook in het verleden werd Geraardsbergen meermaals geconfronteerd met overstromingen. De stad en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaan inwoners begeleiden om hun woning te beschermen tegen overstromingen. De overheid investeert reeds sterk in maatregelen om de wateroverlast te reduceren. Erosie wordt aangepakt door dat de stad Geraardsbergen jaarlijks een deel van haar bestrijdingsplan uitvoert in samenwerking met het Steunpunt Erosie van de provincie Oost-Vlaanderen. Eerder al werd voor een afstromingsgebied in de Voldersstraat een erosiebekken geïnstalleerd, terwijl in de Koppenhollestraat recent een tijdelijke strodam werd geplaatst in afwachting van een permanente maatregel. Voor bijkomende maatregelen komt er permanent overleg met de betrokken landbouwers om nog meer erosiebekkens, grasstroken, … in te voeren. Door de VMM werden daarnaast reeds verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden gebouwd op de Molenbeek te Zandbergen. Het bekken van Smeerebbe-Vloerzegem en in Ophasselt werd ook tijdens de recente overstromingen aangesproken. Hierin kan respectievelijk 300 en 60 miljoen liter water geborgen worden. Via de vergunningverlening wordt er nauwgezet op toegezien dankzij de watertoets dat nieuwe projecten geen grote impact kunnen hebben op het water. Daarnaast voorziet de stad een subsidie voor mensen die van hun bestaande woning het water opvangen in een hemelwaterput met overloop naar een infiltratievoorziening zodat water zo lang mogelijk wordt vastgehouden.

De stad Geraardsbergen heeft Aquafin nu opdracht gegeven om een hemelwaterplan uit te werken. De bedoeling van een hemelwaterplan is dat er duidelijkheid komt over de afvoerwijze voor hemelwater. Hierbij worden de knelpuntzones onderzocht en komt er voor het hele grondgebied een duidelijke visie waar ruimte voor water moet voorzien worden en hoe de impact van de verharde oppervlakte maximaal kan gereduceerd worden. Ook aan de landbouwsector zal gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Hoewel er vanuit de overheid steeds verder zal gewerkt worden aan een optimaal waterbeheer is er ook één zekerheid. De overheid kan de burger nooit tegen alles beschermen. Er zal altijd wel een storm passeren die de capaciteit van de ontworpen dijken, bufferbekkens en rioleringen overschrijdt.

Het is dan ook van groot belang dat er wordt ingezet op individuele bescherming van woningen. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft hier reeds ervaring mee opgedaan in Beersel en Sint-Genesius-Rode en zal deze aanpak nu ook verder uitrollen naar o.a. Geraardsbergen. Bij deze aanpak zullen gezinnen die bereid zijn om mee te werken een bezoek aan huis krijgen van experten om de woning in overleg met de bewoners te bekijken. Op basis van deze huisbezoeken zal een advies op maat opgesteld worden om de woning tot een aanvaardbaar niveau te beschermen tegen overstromingen.
Deze maatregelen kunnen bestaan uit het plaatsen van terugslagkleppen, plaatsen van waterkerende schotten, installeren van pompputten, e.d. De kosten voor het onderzoek door experten zullen gedragen worden door de Vlaamse Milieumaatschappij, daarnaast beschikt de stad Geraardsbergen nu al over een subsidie van 250 euro voor het uitvoeren van deze werken. Volgens de huidige planning zullen de huisbezoeken in de eerste helft van 2017 kunnen plaatsvinden. Bij de lancering van het project zal hier ruim over gecommuniceerd worden zodat geïnteresseerde gezinnen zich kunnen aanmelden. De inwoners van gekende overstromingsgevoelige woningen zullen ook persoonlijk gecontacteerd worden.

“Ik hecht ook veel belang aan de communicatie en de transparantie van datgene wat we van plan zijn om te doen, waarbij onze dorpsraden als doorgeefluiken kunnen fungeren.”, aldus de burgemeester. “De betrokkenen zullen daarbij inspraak krijgen, omdat ook zij het dichtst bij het probleem staan en ook oplossingen kunnen aanreiken.’, aldus nog De Padt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *