Pieter De Spiegeleer wil dat Houtem, Houtem blijft…

Gewezen Kamerlijst Pieter De Spiegeleer wil dat Houtem, Houtem blijft en trekt de nieuwe lijst van ‘Ons Houtem’. Met nog achttien dagen te gaan, stelt de vijfde en gloednieuwe partij ‘Ons Houtem’ hun kandidaten en verkiezingscampagne voor aan de Houtemse kiezer. Deze lijst wordt geleid door gewezen federaal parlementslid Pieter De Spiegeleer die een jaar geleden afscheid nam van de Haaltertse politiek en naar Sint-Lievens-Houtem kwam wonen.

Van 2004 tot 2008 werkte De Spiegeleer als ambtenaar van de Vlaamse overheid voor de Vlaamse Vertegenwoordiging bij de Europese Unie. Vervolgens was hij van 2008 tot 2019 ambtenaar bij Flanders Investment and Trade. In oktober 2015 richtte hij in Haaltert een nieuwe Vlaams Belang-afdeling op, nadat de partij er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet was opgekomen. Hij nam met deze afdeling in 2018 wel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vlaams Belang behaalde in Haaltert drie verkozenen en van januari 2019 tot september 2023 was De Spiegeleer gemeenteraadslid van de gemeente.

In september 2023 nam De Spiegeleer ontslag uit de gemeenteraad om naar Sint-Lievens-Houtem te verhuizen. Bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 werd De Spiegeleer vanop de vierde plaats van de Oost-Vlaamse VB-lijst met 10.244 voorkeurstemmen verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Als parlementslid werd hij actief in de commissie Mobiliteit en Overheidsbedrijven en ging hij zich toeleggen op de problematiek rond goederenvervoer en de mobiliteit in de Denderstreek. Bij de afgelopen federale verkiezingen van juni werd hij lijstduwer op de VB-lijst in Oost-Vlaanderen, maar hij raakte niet meer verkozen als Kamerlid.

Maar voor wat staat ‘Ons Houtem’ en wat zijn hun speerpunten:

1) Zelfstandig – ONS Houtem: Sint-Lievens-Houtem is een fiere gemeente, die staat voor haar autonomie. Dit blijkt bv. al uit haar ligging tussen de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen. SLH moet een zelfstandige gemeente met een Vlaams karakter blijven. Het kan niet de bedoeling zijn dat Sint-Lievens-Houtem opgaat in een fusie en op die manier niet alleen haar eigenheid te grabbel gooit, maar ook de schulden van anderen overneemt. Ten laatste, maar niet in het minst zorgt zo een fusie ervoor dat de basisdienstverlening naar de burger toe – letterlijk en figuurlijk – nog verder af komt te staan dan dat nu het geval is.

2) Constructief, maar niet naïef: De zelfstandigheid van SLH moet zich niet enkel uiten in een afwijzing van elke fusieverplichting. Ook ten aanzien van andere beleidsmaatregelen van hogere overheden moet de gemeente zich voldoende kritisch opstellen, zeker wanneer hieruit geen echte verplichting voortvloeit. Geen windturbines enkel omdat de Vlaamse Regering wilt inzetten op duurzame energie. Geen overrompeling van asielzoekers omdat België en Europa geen streng migratiebeleid kunnen of willen voeren. ONS Houtem heeft geen banden met nationale partijen en kan zich dus onafhankelijk opstellen bij de beoordeling van de impact op lokaal vlak van regel diarree die wordt opgesteld door politici van die nationale partijen.

3) Veiligheid: De verbrusseling en bijhorende problematieken alsook bv. lakse justitie treffen ook Sint- Lievens-Houtem en haar inwoners. Op lokaal niveau valt het echter op – en dat wil ONS Houtem – aan de kaak stellen dat “ons” politiekantoor een veredeld “wijkkantoor” is binnen de politiezone Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, maakt het voor onze inwoners extra pijnlijk en kan een zuur voorsmaakje zijn als het gaat over basisdienstverlening – als we spreken over een dreigende fusie.

4) Onze gemeente moet haar landelijk, open en Vlaams karakter behouden, beschermen en uitdragen. Het uitdragen van die regionale en streekeigen identiteit is o.a. de Jaarmarkt een ideale hefboom. Deze wordt nu al gebruikt, maar onze gemeente kan hier vanuit lokaal-regionaal-patriottisch perspectief zeker nog een tandje bijsteken.

5) Dichter bij de burger: Betere en vlottere toegankelijkheid van de gemeentelijke, bank- en de politiediensten. ONS Houtem pleit voor een extra bancontact. In een deelgemeente – bij voorkeur op de grens van twee deelgemeenten (Vlierzele-Zonnegem bv.). Dat het dichter bij de burger brengen van basisdiensten botst met het idee van een fusie is de logica zelve. Digitale communicatie en het digitaal maken van afspraken mogen een “extra” zijn, doch geen vervanging van klassieke dienstverlening. Onze burgers moeten – tijdens de klassieke kantooruren – de mogelijkheid hebben het gemeentehuis binnen te wandelen en hun vragen, wensen, problemen, … voor te leggen. Laagdrempeligheid is hoe ONS Houtem dit wil samenvatten.

‘Ons Houtem’ zal met dertien kandidaten de gemeenteraadsverkiezingen intrekken.

1.      Pieter de Spiegeleer (43) – Sint-Lievens-Houtem (Uittredend Federaal Parlementslid – Vlaams ambtenaar en lijsttrekker.

2.      Chantal Van Steenberge (55) – Vlierzele (Winkelbediende).

3.      Stefan Dierickx (54) – Sint-Lievens-Houtem (Coördinator NMBS – Gent-Sint-Pieters).

4.      Linda Linthout (67) – Sint-Lievens-Houtem (Gepensioneerde)

5.      Els Dommers (48) – Vlierzele (Zelfstandig thuisverpleegkundige).

6.      Kelly Carmeliet (50) – Vlierzele (Zelfstandig kapster).

7.      Daniël De Bruycker (63) – Letterhoutem – (Gepensioneerde).

8.      Anita Ameryckx (68) – Sint-Lievens-Houtem – (Gepensioneerde).

9.      Cedric Michiels (29) – Vlierzele – (Zelfstandig grondwerker).

10.   Peter De Pauw (56) – Vlierzele – (Arbeider).

11.   Johan De Clercq (63) – Sint-Lievens-Houtem – (Gepensioneerde).

12.   Marjan Delameillieuere (37) – Vlierzele – (Detentiebegeleider).

13.   Steve Vandyck (50) – Vlierzele – (Zelfstandige en lijstduwer).

(Foto: Pieter De Spiegeleer)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *