Patiënten in OLV Aalst behandeld met RF-ablatietechniek…

OLV ziekenhuis Mijlbeek Aalst Persregio DenderMaandag werd in het OLV Hartcentrum de tweede patiënt met voorkamerfibrillatie behandeld met een nieuwe, krachtige RF-ablatietechniek. Eerder werd in het OLV Ziekenhuis in Aalst ook de allereerste patiënt ter wereld met deze techniek behandeld. Beide procedures verliepen succesvol en werden uitgevoerd door Dr. Tom De Potter, cardioloog-elektrofysioloog van het OLV Ziekenhuis. Het OLV Hartcentrum in Aalst is één van de acht centra in Europa die zijn ingeschakeld in een studie waaraan uiteindelijk 50 patiënten zullen worden opgenomen. Verschillende types van hartritmestoornissen kunnen met ablatie worden behandeld. Ablatie is een techniek waarbij met behulp van een katheter in de lies een instrument wordt opgevoerd naar de exacte plek in het hart waar de hartritme-stoornis zich voordoet. Bij ablatie wordt met opzet hartweefsel beschadigd om de hartritmestoornis als het ware weg te branden. Op de precieze plek in het hartweefsel wordt plaatselijk warmte opgewerkt door radiofrequente golven, vandaar de term RF-ablatie (*). Doorgaans worden 30 tot 60 kleine littekens gebrand, elk gedurende 30 tot 45 seconden. Krachtige RF-ablatietechniek voor hartritmestoornissen in OLV Aalst Persregio Dender

Biosense Webster, een onderneming uit de Johnson & Johnson-groep, ontwikkelde de QDot Micro™-katheter die gedurende een 4 seconden durende ablatiesessie 90 Watt aan radiofrequentiekracht levert, met optimale temperatuurcontrole. De QDot Micro™ is een stuurbare multi-elektrodekatheter met een buigbare tip, die ablatie kan uitvoeren onder strikte temperatuurcontrole en elektrofysiologische uiterst nauwkeurig in kaart brengt. Het innovatieve instrument is momenteel nog enkel beschikbaar voor studiedoeleinden bij de behandeling van paroxysmale atriale fibrillatie (AF); dat zijn ‘chronische’ aanvallen van voorkamerfibrillatie afgewisseld met periodes met sinusritme.

Consistentere ablatie, minder nevenschade, betere klinische resultaten. Dokter Tom De Potter: “Het concept van kort-en-krachtige ablatie is nieuw en kan mogelijk tot baanbrekende vernieuwing leiden op het vlak van ablatieprocedures. Het innovatieve instrument maakt het mogelijk om op een efficiëntere en meer consistente manier de beoogde littekens aan te brengen. Daardoor is er logischerwijs ook minder ‘collateral damage’ van het hartweefsel, waardoor er betere klinische resultaten mogen verhoopt worden. Als de positieve resultaten van deze eerste procedures worden doorgetrokken, zouden routine ablatieprocedures in minder dan een uur kunnen worden uitgevoerd, terwijl die momenteel in Europe gemiddeld twee uur vergen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *