De komende drie dagen zal het zacht en nat worden. Het startsein voor de meeste padden om uit hun winterslaap te komen en aan hun jaarlijkse paddentrek te beginnen. Opvallend: dat is veel vroeger dan pakweg 10 jaar geleden. En nog erger, die schommelingen in temperatuur zijn nefast voor de gewone pad. Padden houden elk jaar een winterslaap. Van zodra de lente aanbreekt, ontwaken ze uit hun winterslaap en trekken ze naar een poel om zich daar voort te planten. Vroeger lag die start van de jaarlijkse paddentrek doorgaans in de eerste helft van maart. Door de jaren heen, is die start systematisch naar voor geschoven op de kalender. In 2023 werd de hoogste trekintensiteit zelfs al vastgesteld op 16 februari. Extreem vroeg dus. Daar zitten zeker de weerschommelingen voor iets tussen. In januari werden koude periodes afgewisseld met warme periodes en net dat schommelen is nefast voor padden in hun winterslaap.
Onderzoekers van de UGent startten vorig jaar – in samenwerking met Natuurpunt – een meerjarig project om de ernst van de achteruitgang in kaart brengen en de oorzaken hiervan te onderzoeken om op basis van de resultaten adviezen te formuleren in de hoop het tij alsnog te keren. Dit onderzoeksproject kreeg de naam Osso bufo en wordt geleid door Frank Pasmans, An Martel, Dries Bonte en Siska Croubels, allen professoren verbonden aan de Universiteit Gent.
2024 wordt in elk geval een erg boeiend onderzoeksjaar, net omdat een stevige koudeprik eerder in januari nu wordt gevolgd door een zachte en natte driedaagse (donderdag, vrijdag, zaterdag) waarna het opnieuw kouder zou worden. Padden die door de zachtere temperaturen nu ontwaken en hun energiereserves beginnen te verteren, zullen dus mogelijk weer in winterslaap gaan wanneer het vanaf begin volgende week kouder wordt en net die verstoorde winterrust lijkt erg nefast. Wil je meehelpen bij een paddenoverzet, kijk dan via deze link naar de website van Natuurpunt.