Op de gemeenteraad van 30 maart vroegen oppositiepartijen Groen en Vooruit dat Aalst werk zou maken van een LGBTQI+ beleid en dat de stad, naast gerichte en permanente acties, ook een schepen verantwoordelijk maakt. Lander Wantens (Groen): “Uit een gespreksavond van Groen Aalst met Phao, de lokale LGBTQI+ vereniging, en andere activisten leerden we dat er nog veel stappen te ondernemen zijn op gebied van gendergelijkheid en LGBTQI+ beleid in onze stad.” Cavaria, de Vlaamse LGBTQI+ koepel, maakte een rapport over alle acties van lokale besturen met betrekking tot de LGBTQI+ gemeenschap. “Jammer genoeg moeten we besluiten dat onze stad achterhinkt op dit vlak. Geen vermeldingen op de website van de stad, noch gerichte actieplannen. Ook het ontbreken van een schepen voor gelijke kansen plaatst ons bij de minder ambitieuze leerlingen van de klas. Dit valt ten zeerste te betreuren en we hoopten dat het stadsbestuur na de recente gebeurtenissen een inhaalbeweging zou ondernemen” aldus Lander.
Sam Van de Putte (Vooruit): “Ook vandaag is er nog steeds nood aan de oproep voor verdraagzaamheid en acceptatie van holebi- en transgender mensen. Nog veel te vaak horen we verhalen van personen die uit het ouderlijk huis worden verstoten of op straat hun partner niet kunnen of durven vasthouden. We vragen aan het stadsbestuur om verder in overleg te gaan met organisaties en om samen met de gemeenteraad een sterker LGBTQI+ beleid uit te bouwen.”
“Sinds 2012 verschijnen wereldwijd in alle groot- en middelgrote steden de vrolijk gekleurde ‘regenboogzebrapaden’. Met deze symbolische actie tonen de steden dat iedereen welkom is en dat geweld en onverdraagzaamheid niet worden getolereerd” stelt John Hendryckx (Vooruit). “We vroegen op de gemeenteraad dat het stadsbestuur ook in Aalst een permanent signaal van aanvaarding en respect voor haar LGBTQI+ inwoners en bezoekers zou voorzien.”
Het antwoord van burgemeester D’Haese veegde de vraag al snel van tafel. Met weinig onderbouwde excuses als verkeersveiligheid en periodieke symbolische acties benadrukte de burgervader zijn visie over het ‘onnodige’ zebrapad. “Een gemiste kans voor onze stad” vinden Vooruit en Groen. “Als burgemeester D’Haese een algemeen en veelgebruikt symbool voor verdraagzaamheid, respect en gelijke kansen overbodig vindt, dan vrezen wij dat onze andere vragen ook snel in de vergeetput van deze meerderheid zullen belanden.”
(Foto: JP Swirko)