Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert 227.000 euro in de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Aalst. “Sommige erfgoedparels moeten we eens flink opblinken”, zegt Weyts. In juli nam minister Ben Weyts de bevoegdheid Onroerend Erfgoed over van Geert Bourgeois. Weyts wil meer doen dan alleen maar op de winkel passen, want hij hecht veel belang aan ons Vlaams erfgoed. “Waardevol erfgoed behoort toe aan de hele gemeenschap”, vindt Weyts. “We moeten onze erfgoedparels bewaren voor de toekomst en waar mogelijk in ere herstellen. Vlaanderen herbergt veel fantastisch erfgoed: soms bekend, soms minder bekend”.
Weyts investeert nu 227.000 euro in de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Aalst. Het geld is bestemd voor fase 9 van de grootscheepse renovatie van dit monumentale gebouw in het hart van de carnavalsstad. Dankzij de Vlaamse steun kunnen vooronderzoeken gefinancierd worden waarmee de restauratie voorbereid wordt van het interieur van het transept en de viering met de altaren en schilderijen. Deze vooronderzoeken zijn noodzakelijk om de staat van verschillende kunstobjecten te bepalen, zodat de restaurateurs weten welke methode ze moeten gebruiken. De geschiedenis van de Sint-Martinus gaat terug tot 1479. De imposante kerk werd opgetrokken in late Brabantse gotiek en herbergt een prachtig barokschilderij van de Vlaamse Meester Rubens. Eeuwen-lang was het de enige parochiekerk in Aalst, tot in 1868 de Sint-Jozefkerk afgewerkt werd.
De Stad Aalst en de Vlaamse Regering sloten in 2014 een meerjarenovereenkomst voor een grootscheepse renovatie van de Sint-Martinuskerk. In totaal zijn er 6 restauratiefases, die elk voorafgegaan worden door een onderzoeksfase. De kerk blijft tijdens de hele operatie in gebruik.