Opnieuw discussie rond bouwbeleid in Herzele…

Tijdens de Gemeenteraad van 22 mei kwam het opnieuw tot een hoogoplopende discussie tussen meerderheid en oppositie rond het Herzeels bouwbeleid. Aanleiding was het voorstel van het Open-VLD/CD&V schepencollege om gratis grondafstand te aanvaarden voor de bouw van 33 appartementen op de hoek van de Groenlaan en de Wolvenstraat. Een nieuwe verkaveling in de Winkelstraat te Steenhuize zorgde voor dezelfde opmerkingen.

Wanneer appartementen of verkavelingen gerealiseerd worden, dan moet de aanvrager voetpaden of wegen aanleggen die men nadien aan de gemeente geeft voor onderhoud. Zo een grondafstand is dus een stap in de goedkeuring van het dossier in kwestie. Vorige keer al verzetten Roodgroen en LEEF! zich tegen het initiatief in de Winkelstraat. Er wordt immers gebouwd op de tweede lijn, achter de bestaande huizen. Dat is een principe dat men best niet toepast als men burenconflicten wil vermijden.

Tijdens de vorige gemeenteraad werd het dossier afgevoerd omdat het vol tegenstrijdigheden en onzekerheden zat. Schepen An Van Ruyskensvelde (Open-VLD) zette het nu opnieuw op de agenda. Jo De Loor (Roodgroen) wees erop dat er alweer fouten in het dossier zaten en merkte op dat een voetweg verbreed wordt voor de bouw van één woning. Filip De Bodt (LEEF!) bracht naar voor dat men op die manier nooit aan ontharding zal doen, zoals voorzien: “We hebben de voorbije jaren een kleine 5000 m2 onthardt en met deze twee projecten komt er alweer 500 m2 aan wegen en verhardingen bij. Als we zo tien beslissingen hebben per jaar, dan gaan we achteruit in plaats van vooruit.”

De N-VA liet zich in het verleden weinig tot niet horen in deze kwesties, maar sloot zich nu aan bij de tegenstanders. Uiteindelijk werd het dossier na een schorsing van twintig minuten voor de tweede keer een maand uitgesteld. Schepen An Van Ruyskensvelde maakte zich behoorlijk boos, maar trok uiteindelijk aan het kortste eind.

Ook bij de bespreking van het appartementendossier op de Groenlaan ging het er geanimeerd aan toe. Het plan voor ziet er 33 appartementen op de hoek, die torenhoog boven de andere huizen uitsteken, de buren in de schaduw zetten en het mobiliteitsprobleem alweer vergroten. Dit dossier werd dan weer, ondanks protest van de oppositie, niet uitgesteld. Buren dienden een vijftigtal bezwaren in.

LEEF! vraagt sinds het begin van deze coalitie een wetgevend kader om appartementen en verkavelingen goed te keuren: “Er moet een algemeen plan komen dat vastlegt hoeveel bouwlagen en verkavelingen er waar komen. Dit wordt door de schepenen Herremans (CD&V) en Van Ruyskensvelde (Open-VLD) en hun bondgenoten al jaren geweigerd. Dat zet de deur open voor een à la carte behandeling, waarbij schepenen soms zelf bij de projecten betrokken waren.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *