Tijdens de afgelopen zomermaanden voerde SOLVA in opdracht van de stad Aalst archeologisch onderzoek uit langsheen de Oude Abdijstraat en de Rozendreef te Aalst, naar aanleiding van de aanleg van het speelbos “Ten Rozen”. De opgravingen brachten de resten van een nederzetting uit de late bronstijd (1050 tot 800 voor Chr.) aan het licht. Over de leef-gemeenschappen uit deze periode is voor onze regio nog maar bitter weinig gekend. Het onderzoek leverde hierdoor interessante nieuwe informatie op. De nederzetting was gelegen op de flank van de Mijlbeek op een vrij hooggelegen plaats in het landschap. Op vijf verschillende plaatsen vonden de archeologen de sporen terug van waar ooit houten woonhuizen waren opgetrokken. In de onmiddellijke omgeving van deze woonhuizen
troffen ze ook voorraadkuilen (‘silo’s’) aan en kleine houten gebouwtjes voor de opslag van goederen (‘spiekers’). prehistorische werktuigen uit vuursteen getuigen van nog oudere menselijke activiteiten op de plaats voorafgaand aan de bewoning. In één van de gebouwen troffen de archeologen een verlatingsoffer aan, in de vorm van verschillende intacte potten die omgekeerd opeengestapeld lagen.
Het onderzochte terrein bevindt zich in de directe omgeving van de voormalige abdij Ten Rozen. Van deze Cisterziënzerinnenabdij, gesticht in de 13de eeuw, is vandaag niets meer te zien. De abdij kende een lange voorspoedige periode, maar werd op het einde van de 16de eeuw geplunderd en platgebrand tijdens de godsdienstoorlogen. Het klooster zou in het eerste kwart van de 17de eeuw hersteld worden. Op het einde van de 18de eeuw wordt het klooster bij decreet opgeheven en verkocht.
Tijdens de opgraving kwamen er maar liefst drie baksteenovens aan het licht. Twee van de drie daarvan hebben gediend bij de bouw van de abdij in de late middeleeuwen. De derde oven staat wellicht in verband met de heropbouw van het klooster. Door hun zéér goede bewaring zullen de ovens veel informatie opleveren over de baksteenproductie die hier heeft plaats gevonden (brandstof, grondstof voor de bakstenen, type baksteen, oventypes, stapelmethoden, …).
Tijdens het opensleuvenmoment in juli kwamen heel wat geïnteresseerden langs om de baksteenovens te komen bekijken.