Tijdens zowel de Commissie als de Gemeenteraad van november 2019 waren er heel wat vragen over het nieuwe reglement inzake de ophaling van het afval door ILvA, waarbij de gele restafvalzakken vanaf 2021 zouden worden vervangen door gechipte restafvalbakken en er per kilogram zou worden betaald. N-VA Ninove vraagt openheid over invoering afvalbak voor restafval vanaf 2021. Niet enkel ons gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) maar ook de bevoegde Schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel was heel kritisch over het punt dat hij zélf op de agenda plaatste. Ook andere leden van de meerderheid hadden terecht heel wat vragen waarbij Schepen Veerle Cosyns ronduit stelde dat het voorstel van haar collega een ondoordachte beslissing was.
Er was eensgezindheid in de Gemeenteraad dat met deze bekommernissen moest rekening worden gehouden. Uiteindelijk werd het punt van de agenda gehaald en zou men terugkoppelen naar ILvA. Groot was onze verbazing toen het punt op de vorige Gemeenteraad opnieuw werd geagendeerd zonder enige wijziging of aanpassing. In het gemeenteraadsdossier was bovendien niets terug te vinden met betrekking tot de resultaten van het overleg met ILvA.
Toen Karolien De Roose (N-VA) informeerde naar het resultaat van dit overleg en verslagen hieromtrent, werd zenuwachtig naar elkaar gekeken binnen de meerderheid. De bedoeling om dit “stoemmelings” in volle Coronacrisis door de gemeenteraad te jagen was jammerlijk mislukt. Ook tijdens de tweede zit was schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel dus gebuisd. Het punt werd opnieuw uit de agenda van de gemeenteraad gehaald.
Via het antwoord op een schriftelijke vraag heeft ons gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) kunnen achterhalen dat belangrijke info in verband met het dossier was achtergehouden voor de gemeenteraadsleden en uiteindelijk ook voor alle Ninovieters. Voor partijen die de mond vol hebben van “burgerparticipatie” en openheid is dit een heel pijnlijke vertoning.
N-VA Ninove vraagt duidelijkheid en volledige openheid over dit dossier: Zal Ninove instappen in het systeem van gewichtsafhankelijke ophaling voor het restafval en de GFT-bak? Zal het afval steeds worden meegenomen en een aanrekening worden opgemaakt na de verwerking van het afval? Is de mogelijkheid voorzien om een restafvalbak (40L, 120L, 240L) te krijgen met, liefst gratis, slotje? Wat met het overschot van gele zakken, worden deze terugbetaald? Volgens onze berekeningen zal de kostprijs voor de ophaling van restafval van een gemiddeld gezin bovenmatig stijgen en is dit ook een verdoken belastingverhoging. Zijn hier sociale aanpassingen voorzien voor gezinnen in moeilijke financiële omstandigheden?