Deze zondag, 12 september, vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats. Erfgoed en monumenten zijn niet altijd even toegankelijk voor alle doelgroepen. Jammer, want ook iemand die slecht te been is of hardhorig is wil graag genieten van ons gemeenschappelijk verleden. Het jaarthema van Open Monumentendag is ‘erfgoed & inclusie’. En net daarom hebben heel wat partners hun beste beentje voorgezet om hun monument of erfgoed dit weekend toch open te gooien, met aandacht voor deze groepen waar dit niet altijd even evident voor is.
In Erpe-Mere kan je… De Trage Trappers wandeling langs het bijzondere verleden van Aaigem inwandelen. Een Trage Trappers wandeling is makkelijk toegankelijk voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers. Een bezoek brengen aan het Oud Klooster van Mere onder begeleiding van de Heemkundige Kring Erpe-Mere. Zo krijg je een mooi beeld over het kloosterleven in de voorbije decennia. Langslopen bij Microbrouwerij Aaigem, met bijhorend brouwerijmuseum. In dit “best bewaarde geheim van Vlaanderen” kan je ook enkele bieren degusteren. Een bezoek brengen aan het Oud Klooster van Mere onder begeleiding van de Heemkundige Kring Erpe-Mere. De portretten van rusthuisbewoners in het woonzorgcentrum Meredal, gemaakt door kunstenaar Joris Vermassen, bestuderen. 2000 jaar geschiedenis van natuurgebied Honegem ontdekken met begeleiding van Natuurpunt Erpe-Mere. Anderstalige nieuwkomers van Erpe-Mere komen in eenvoudige taal meer te weten over de natuur dicht bij huis. Een huifkartocht voor rolstoelgebruikers langs natuurgebied Den Dotter maken.
De Kruiskoutermolen virtueel bezoeken. Molens zijn vaak moeilijk toegankelijk, daarom werd hier een virtuele tour gemaakt. Zodat de molenaars iedereen toch kunnen rondleiden. Het nieuwe ringlussysteem van cultuurhuis EMotia uitproberen, daarmee kan je gericht en zonder hinderlijke omgevingsgeluiden luisteren naar wat er zich afspeelt op het podium.
In Aalst kan je… De stedelijke begraafplaats van Aalst op je eigen temp verkennen met de brochure van V.VAK. Kom meer te weten over het mysterie van het plaatselijk ereperk, de begraafplaatsen van de Aalsterse kloostergemeenschappen en nog veel meer.
Het Belfort van Aalst ontdekken met gids. Je kan helemaal tot boven klimmen, van waaruit je een mooi uitzicht over de stad hebt. Alles te weten te komen over ‘de Rubens’ in de Sint-Martinuskerk. Met aansluitend een bezoek aan de belevingsexpo “Iedereen Rubens”. Wandelen langs het verleden, heden en de toekomst van de Aalsterse stationsomgeving. In deze twee uur durende wandeling leer je alles over de bouw van het station en latere ontwikkeling. De stad ruiken, proeven, horen, voelen en beleven in een speciale stadswandeling voor blinden en slechtzienden. Kunstwerken bekijken uit het kunstproject Oneindige Zuil in de Begijnhofkerk. Daarbij hebben alle deelnemers thuis een kunstwerk gemaakt met online begeleiding. Nu worden deze kunstwerken tentoongesteld als één geheel, vergelijkbaar met “de Oneindige Zuil” van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi.
In Lede kan je… Alles te weten komen over de geschiedenis en de restauratie van het kerkorgel en de beiaard in de Sint-Martinuskerk. Nadien kan je kort genieten van de hemelse klanken van de orgelpijpen en de beiaardklokjes. De Verenigde Wanzeelse Kineasten brengen vanop het doksaal en vanuit de kerktoren alles live in beeld zodat iedereen vanop de begane grond mee kan volgen. Met molenaars(gidsen) de maaldemonstraties in de Fauconniersmolen bezoeken. Er is ook een virtuele rondleiding waar de Fauconniersmolen de molenstenen laat zingen en meel produceert.
In Ninove kan je… Een prachtige fietstocht maken langs de ‘3 malende molens van Ninove’. De Wildermolen, Molen Ter 7 Wegen en de Fonteintjesmolen zetten de deuren open. De tentoonstelling over Joannes Despauterius bezoeken. De humanist en taalkundige Joannes Despauterius is de bekendste ‘oudste’ Ninovieter. Naar aanleiding van zijn 500ste sterfdag schetst de tentoonstelling zijn leven en het humanisme in de Denderstreek. De Belle Epoque in de Liberale Kring herleven.
De ‘Liberale Kring’ deed sinds 1872 dienst als rijksschool, liberaal hoofdkwartier, bibliotheek en ‘tekenschool’. Recent werd het neoklassieke gebouw gerestaureerd en nu wordt de balzaal gebruikt als concertzaal en expositieruimte. De kapel van Herlinckhove, de geheimste kapel van Ninove, ontdekken. Wat nu een onopvallende kapel is, was ooit de kerk van de parochie Outer-Herlinckhove. In het kader van ‘1200 jaar Herlinckhove’ worden de mysteries van dit merkwaardige gebouw ontsluierd. De abdijsite in het centrum en de zolder van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk bezoeken, naar aanleiding van ‘900 jaar Norbertijnen’. De kerk was immers de voormalige kerk van de Norbertijnerabdij. Een bezoek brengen aan de pastorij ‘Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart’, een restant van de Norbertijnerabdij. Je kan de woon- en werkvertrekken en de stadstuin bezoeken. Een virtuele nachtwandeling door de ‘Gregoriaanse’ Norbertijnerabdij maken. Daniël Pletinckx neemt je mee op een virtuele wandeling. Polyfonie en Gregoriaanse muziek dompelen je onder in de sfeer van de Norbertijnerpaters.
Ontdek het volledige programma van Open Monumentendag 2021 op www.openmonumentendag.be of www.erfgoedceldenderland.be.